ua en ru

Заборона на видачу споживчих кредитів в іноземній валюті спрямована на підтримку гривні, - Хомутинник

Заборона на видачу споживчих кредитів в іноземній валюті спрямована на підтримку національної валюти та врегулювання відносини між кредитодавцем і споживачем фінансових послуг. Таку думку РБК-Україна висловив народний депутат, голова комітету з питань фінансів банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

«Ми, взагалі, цим законом заборонили видавати кредити, споживчі кредити в іноземній валюті. Якщо ти бажаєш отримати кредит - будь-ласка національна валюта... , щоб не мати проблем і суперечностей... Ми підтримуємо національну валюту - вона має бути міцнішою, якщо всі можливі взаєморозрахунки провадяться в гривні», - зазначив він.

За словами голови профільного комітету ВР, парламент, прийнявши цей закон, врегулював відносини між кредитодавцем та споживачем фінансових послуг. «Цей закон систематизує всі ці відносини і ставить крапку в багатьох питаннях що виникають на рівному місці. Особливо це стосується тих періодів часу, коли в країні є нестабільні фінансові умови, наприклад, криза 2008 р. Тоді ставки по кредитах, які були, як в національній, так і в іноземній валюті, почали зростати в односторонньому порядку з боку комерційних банків», - відзначив він.

За словами нардепа, аби уникнути таких складностей, прийнято закон, який систематизує ці відносини і, зокрема, визначає, які послуги від комерційних банків для споживачів мають зараховуватися до кредиту, і надаватися разом з ним. «Це питання пов'язані зі страхуванням, нотаріальні послуги і ще кілька інших питань. Інші послуги, на яких будуть наполягати комерційні банки, - заборонені», - зазначив Хомутиннік.