ua en ru

Заборона меджлісу в Криму: подробиці

Заборона меджлісу в Криму: подробиці Сьогодні у Криму заборонили Меджліс

Ситуація досягла критичної точки, сьогодні Меджліс визнаний Росією терористичною організацією.

Сьогодні 19 квітня, Міністерство юстиції Росії виніс заборону на діяльність Меджлісу в Криму. До такого рішення Росія прийшли після низки репресій проти кримських татар і з ініціативи Наталії Поклонської.

Початок експансії

З початком дестабілізації ситуації в Криму в 2013 році загострилося питання з правами кримських татар як корінних жителів, що в підсумку призвело до заборони Меджлісу в Криму. У лютому 2014 року голова Меджлісу Рефат Чубаров висловив готовність всього Меджлісу боротися з окупацією півострова. Відповідно, автори і провідники будь-яких експансіоністських задумів щодо Криму повинні виходити з того, що в особі кримських татар вони отримають гідну відсіч", - відзначив глава Меджлісу.

Далі, на початку весни на РБК-Україна з'явилися повідомлення про те, що в місцях компактного проживання кримських татар формуються загони самооборони, підкріплюючи свої дії зверненням до Верховної Ради України із закликом закріпити законами статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму. При цьому наголошується, що реалізація права кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній Батьківщині повинна здійснюватися у складі суверенної і незалежної української держави. "Меджліс також звертається до парламенту з закликом приєднатися до декларації ООН про права корінних народів та закріпити законами та іншими правовими актами України статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму", - йдеться в повідомленні.

Радикальні заходи

Кримських татар, які відмовляються від російського громадянства, звільняють з роботи. Про це в ефірі "Громадського TV" розповів Мустафа Джемілєв.

"Ситуація в Криму гнітюча. На кожному кроці перевірки документів. Люди не знають, що робити. Тих кримських татар, які не бажають ставати громадянами РФ, по суті, змушують, тому що якщо вони не будуть отримувати російські паспорти, то вони не зможуть влаштуватися на роботу. Тих, хто відмовляється приймати паспорта, вже починають виганяти з роботи. Під питанням також право власності", - стверджує Джемілєв.

Починаючи з квітня ситуація пробрела кримінальний характер, в Сімферополі, невідомі в масках напали на будівлю Меджлісу кримськотатарського народу, побили жінок і зняли український прапор.

У Криму зростає міжетнічне напруження і фіксуються репресії проти кримських татар. "У Криму здійснюється системна політика, спрямована на викорінення української та кримськотатарської культури. В українських школах забороняють викладання української мови і літератури, вчителів змушують звільнятися. Кримські татари стикаються з погрозами депортації і стають об'єктом неодноразових нападів за відмову прийняти російське громадянство", - розповів Перебийніс.

За його словами, у Криму зростає рівень міжнаціонального напруження і фіксуються акти вандалізму.

"Ці події разом з тривожними повідомленнями про звільнення кримських татар, погрози батькам і учням шкіл, побутове хамство стосовно кримських татар і українців, всіх, хто не є носієм "великоросійського шовінізму", цензура на висвітлення діяльності Курултаю і Меджлісу говорять про те, що Крим при потуранні Москви перетворюється в зону беззаконня", - заявив Перебийніс

Резолюцію з вимогою національно-територіальної автономії

"Заявляємо про невід'ємне право кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній території - в Криму - шляхом надання Республіці Крим статусу національно-територіальної автономії", - йдеться в повідомленні на офіційному сайті Меджлісу.

Кримські татари вимагають відновлення історичних назв, які зазнали змін внаслідок депортації кримськотатарського народу; прийняття законів, які гарантують ефективне представництво кримських татар, які обираються самими кримськими татарами, в органах законодавчої та виконавчої влади Республіки Крим; визнання загальнонаціонального з'їзду кримськотатарського народу - Курултаю кримськотатарського народу і формованих нею органів національного самоврядування - Меджлісу кримськотатарського народу, регіональних і місцевих меджлісів, представницькими органами корінного народу Криму

Крім того, кримські татари зажадали негайного припинення дискримінації і репресій за політичними, національними та релігійними мотивами.

Розрив дипломатичних відносин з Кримськими властями

Меджліс кримськотатарського народу скасував квітневе рішення про делегування своїх представників до органів кримської влади, а чиновникам, що зайняли тоді посади в Раді міністрів Криму рекомендовано залишити займані посади

"Враховуючи те, що спроби налагодити робочий співпрацю з владою не вдалося, Меджліс вирішив скасувати квітневе рішення про делегування своїх представників у владу і рекомендувати даними людям (один з яких вже звільнений) покинути займаний пост Рішення звичайно ж залишається за самою особою", - розповів про прийняте в Генічеську вирішенні заступник голови Меджлісу Нариман Джелял.

Меджліс прийняв рішення приступити до підготовки проведення чергового Всесвітнього конгресу кримських татар. Для цього була створена робоча група, яку очолили Рефат Чубаров і народний депутат України Мустафа Джемілєв. Дата, місце проведення, а також порядок денний конгресу будуть визначені пізніше.

Спроби отримати міжнародну підтримку

Лідер кримськотатарського народу, колишній голова Меджлісу Мустафа Джемілєв подав позов в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) проти Російської Федерації. Це випливає з анонсу, розміщеного на офіційному сайті Кабінету міністрів України.

Пізніше, Президент України домовився з Президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом провести найближчим часом засідання комісії стратегічного партнерства. У контексті обговорення ситуації в АР Крим, Ердоган назвав неприпустимим той факт, що колишньому голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву не дозволяють потрапити на Батьківщину.

Офіційні попередження

У грудні 2014 року, прокурор Криму Наталія Поклонська вручила Меджлісу попередження про заборону на проведення будь-яких масових заходів. Місяцем пізніше органами слідчого комітету Російської Федерації в Криму затриманий один з лідерів меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз. "26 лютого 2014 року під час проведення демонстрації "Меджлісу кримсько-татарського народу" невстановлені особи, грубо порушуючи громадський порядок і правила проведення масових заходів, ігноруючи законні вимоги представників влади, співробітників МВС Республіки України про припинення протиправних дій, стали закликати присутніх осіб кримсько-татарської національності до непокори і застосування насильства стосовно правоохоронців Це призвело до виникнення масових заворушень, що супроводжувалися насильством щодо представників руху "Русское Единство" і самооборони Республіки Крим, пошкодженням та знищенням майна", - йдеться в повідомленні прес-служби СК РФ.

Блокування кордону Меджлісом

Реакцією на заяви Кримських властей стало те, що лідер кримсько-татарського народу Рефат Чубаров і уповноважений Президента України у справах кримських татар Мустафа Джемілєв повідомили, що Меджліс і ряд інших організації прийняли рішення про блокування адміністративного кордону з окупованою територією Автономної Республіки Крим

"З початку 2015 року з України до Криму поставили товарів на 475 млн дол. Загалом, під час окупації, поставили 5777 тонн вантажів... В той же час, ми щодня маємо приклади тиску на кримських татар. Є політв'язні... І в той же час український бізнес торгує на крові. Ми вважаємо це неприйнятним ні для держави, ні для бізнесу. Держава не знайшла способу захистити громадян в Криму і одночасно посилює окупантів. Ці товари споживають, зокрема, військові гарнізони", - заявив Чубаров.

Пізніше, заступник глави міліції Херсонської області Ілля Ківа повідомив, що сьогодні вночі була пошкоджена опора лінії електропередач, з якої здійснюється подача електроенергії в Крим.

Заборона Меджлісу

Всі матеріали про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і його заборону на території РФ будуть зібрані і передані в суд. Про це повідомила так званий "прокурор" Криму Наталія Поклонська. "До 3 березня нам необхідно надати всі матеріали, які у нас зібрані за цим позовом. Ми 3 березня представляємо їх у Верховний суд, і далі буде призначено справу безпосередньо для розгляду судом вже у судовому засіданні з участю всіх сторін", - сказала Поклонська.

У середу, 13 квітня, винесла рішення про призупинення діяльності Меджлісу кримських татар. Копія документа вручена представникам громадського об'єднання.

"Сьогодні мною було прийнято рішення про призупинення діяльності громадського об'єднання "Меджліс кримсько-татарського народу" в цілях недопущення порушення федерального законодавства", - сказала ТАСС Поклонська.

Рішення "прокуратури" Криму було направлено в міністерство юстиції РФ для включення його в загальний перелік громадських і релігійних об'єднань, діяльність яких припинена на території РФ.

"Припиняються права громадського об'єднання. Їм забороняється користуватися всіма державними і муніципальними ЗМІ, вони не можуть проводити різні публічні масові заходи, використовувати банківські вклади і взагалі проводити яку-небудь роботу. Вся їхня пропаганда буде заборонена", - пояснила прокурор Криму.

"18 квітня 2016 року в перелік громадських і релігійних об'єднань, діяльність яких припинена у зв'язку із здійсненням ними екстремістської діяльності, включено громадське об'єднання "Меджліс кримськотатарського народу". Громадське об'єднання включено до переліку на підставі рішення прокурора Республіки Крим про припинення діяльності громадського об'єднання", - йдеться в повідомленні прес-служби Мін'юсту РФ.

Реакція України і Меджлісу

"Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні щодо вчинення незаконно створеної "прокуратурою Республіки Крим" дій, спрямованих на протиправне заборона діяльності представницького органу – Меджлісу кримськотатарського народу", – йдеться у повідомленні прес-служби Генпрокуратури України

"Самопроголошена влада під приводом нібито протидії екстремістської діяльності прагне позбавити кримських татар представницького органу, наполегливо ігноруючи норми міжнародного права у сфері прав корінних народів. Зокрема, Декларацією ООН про права корінних народів підтверджується право таких народів на власні представницькі інститути", – зазначають у Генпрокуратурі.

"Росія заборонила діяльність обраного народом урядового органу народу кримських татар. Заборона діяльності Меджлісу кримських татар дорівнює оголошенню війни нашого народу", - сказав лідер Меджлісу Джемілєв.