ua en ru

Заборона банкам змінювати відсоткову ставку за споживчим кредитом спричинить зменшення термінів кредитування та подорожчання кредитних ресурсів, - УКБС

Реалізація пропозиції щодо заборони банкам змінювати відсоткову ставку за споживчим кредитом залежно від зміни облікової ставки НБУ спричинить додаткові ризики в діяльності банків. Це може стати причиною зменшення термінів кредитування та штучного подорожчання кредитних ресурсів, вважає Генеральний директор асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз"(УКБС) Галина Оліфер.

"Оскільки неможливо спрогнозувати облікову політику Нацбанку на тривалий період, тому банки вимушені будуть захищатися від ризиків непередбачених коливань облікової ставки і зміни кон'юнктури, через підвищення вартості кредитування. Таким чином, ВРУ доцільно утриматися від прийняття законодавчих змін, які порушуватимуть баланс прав кредиторів та споживачів фін послуг", - зазначає Оліфер.

В цілому асоціація виступає за відхилення проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг" (реєстр.№ 9088 від 01.09.2011), оскільки вважає, що запропоновані в ньому новації суперечать Конституції України та чинному законодавству.

Зокрема, експерти асоціації вважають безпідставною пропозицію щодо позбавлення кредиторів права отримати повну суму заборгованості за рахунок іншого майна боржника, у разі недостатності суми, одержаної від реалізації предмета застави (зміни до ЦК України та ЗУ "Про іпотеку").На їхню думку, це обмежуватиме права кредиторів, всупереч конституційним нормам, які не допускають звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних.

Також в УКБС зазначають необгрунтованість пропозиції законопроекту, за якою кредитний договір може бути визнаний недійсним у випадку недоведення позичальнику основних економічних та правових вимог, які виникають при укладанні угоди.

На думку експертів асоціації, ця норма законопроекту дублює положення діючого законодавства, зокрема, ст. 651 ЦКУ, за якою зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Крім того, згідно ст. 627 ЦКУ, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору.

Також експерти УКБС вважають, що передбачена у законопроекті можливість боржника викупати з дисконтом власний борг у кредитора (майно, передане кредитору в рахунок погашення заборгованості) не сприятиме покращенню платіжної дисципліни позичальників.

Внаслідок реалізації зазначених змін лише збільшиться кількість формальних причин, за якими недобросовісні боржники матимуть змогу визнати у судовому порядку кредитний договір недійсним.