ua en ru

Запаси природного газу туркменського газонафтового родовища можуть досягати 21,2 трлн куб. м, - GCA

Туркменське газонефтяное родовище Південний Іолотань є другим у світі за обсягом запасів природного газу, які можуть досягати 21,2 трлн куб. м. Про це повідомив британський аудитор Gaffney, Cline & Associates (GCA), передає Reuters.
Це може дозволити центральноазіатській країні стати одним з ключових постачальників газу на ринки Європи та Китаю.
GCA оцінив ресурси Південної Іолотані в діапазоні від 13,1 до 21,2 трильйонів кубометрів природного газу.
До цього в 2008 році Gaffney, Cline & Associates вважала, що запаси цього родовища обмежені 14 трильйонами кубометрів газу, що ставило його в п'ятірку найбільших у світі. Однак рік тому держкорпорація "Туркменгеологія" заявила, що родовище набагато багатше, збільшивши його прогнозні запаси до 21 трильйону кубометрів газу.
Туркменське родовище поступається щодо запасів родовищу Південний Парс в Ірані, але перевершує Уренгойське родовище в РФ.
Дані GCA представив менеджер з розвитку бізнесу компанії Джим Гіллетт.
"У Туркменії запасів газу більш ніж достатньо, щоб погасити потенційний попит в найближчій перспективі, будь то з Китаю, Росії, Ірану або Європи", - сказав Гіллетт.
Туркменія, існуючі потужності якої дозволяють щорічно видобувати близько 75 мільярдів кубометрів газу, планує потроїти його видобуток в найближчі 20 років, щоб продавати його не тільки Росії, Китаю і Ірану, але і Західній Європі, Індії та Пакистану.