ua en ru

Захід не збирається фінансувати Україну, - представник ЄС

Конкретного плану щодо надання фінансової допомоги Україні з боку Європейського Союзу і США немає, повідомила прес-секретар Верховного представника Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон Майя Косьянчич.

Так вона прокоментувала заяви політиків про те, що ЄС готовий надати Україні значну економічну допомогу в разі проведення конституційної реформи та формування опозицією новогопрозападного уряду.

Як відомо, 31 січня лідер ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк повідомив, що опозиція на Мюнхенській конференції з безпеки обговорить з представниками Заходу «план Маршалла» для України.

"За нашими оцінками, мінімальна сума, яка необхідна, щоб стабілізувати ситуацію в Україні, - це $15 млрд", - заявив Яценюк. За його словами, економічну допомогу з боку ЄС і США отримає тільки після проведення конституційної реформи та отримання опозицією повноти влади в країні.

Про можливості надання фінансової допомоги Україні говорила та голова європейської дипломатії Кетрін Ештон, однак Майя Косьянчич припинила всі політичні спекуляції на цю тему.

"В ЄС розглядають можливість підтримки України під час кризи, коли мова йде як про економічну, так і про політичну ситуацію. Якщо мова йде про реформи і кредиті МВФ, умови необхідні для отримання фінансової допомоги залишаються в силі. ЄС говорить про те, як ми можемо допомогти у ситуації з дуже конкретними правилами і дуже конкретними кроками, які повинні бути зроблені", - повідомила Косьянчич.

Однак, незважаючи на однозначну реакцію офіційних осіб Євросоюзу, українська опозиція продовжує поширювати інформацію про економічну допомогу з боку Заходу.

Так, 4 лютого, заступник голови Верховної Ради України, народний депутат від ВО "Свобода" Руслан Кошулинський заявив, що особисто бачив документ, який передбачає обсяг фінансової допомоги в розмірі $150 млрд.

"Це документ, скажімо так, під назвою: "Новий український план". Американці хочуть взяти тут чітко ситуацію під контроль. Був план Маршалла, як ми пам'ятаємо. Новий план дуже серйозний, там все ясно: що і куди. І можу підтвердити, що фінансування там передбачається на порядок більше, ох як на порядок більше, ніж 15 млрд. Росії!" - повідомив віце-спікер.

Скептично ставляться до фінансування України і в адміністрації Білого Дому. "Ніхто не збирається давати Україні гроші, якщо вони не проведуть економічні і політичні реформи, тому що в такому випадку гроші будуть пущені на вітер", - повідомив авторитетному виданню The Wall Street Journalисточник в Державному департаменті США.