ua en ru

Захід повинен визнати право Ірану на збагачення урану, - Президент країни

Президент Ірану Хасан Роухані звернувся до Заходу із закликом визнати право його країни на збагачення урану. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Виступаючи в неділю, 22 вересня, на військовому параді в Тегерані, Роухані висловив надію, що країни Заходу визнають права іранської нації, в тому числі право на збагачення урану на території країни при дотриманні існуючих міжнародних норм. "За жодних обставин ми не будемо прагнути до створення зброї масового знищення, включаючи атомної", - цитує Президента агентство AFP.

Новий Президент Ірану після обрання на цей пост декларує більш помірковані позиції, ніж його попередник Махмуд Ахмадінежад, відомий своїми антиамериканськими і антиізраїльськими висловлюваннями, зауважує агентство Reuters. Зокрема, Роухані привітав Ізраїль з єврейським новим роком. Важливою подією стало і недавнє звільнення з в'язниць політичних в'язнів, у тому числі відомої правозахисниці, адвоката Насрін Сотудех.

Нагадаємо, раніше Роухані також заявляв, що Іран готовий гарантувати мирний характер своєї ядерної програми. При цьому США, які вже неодноразово вводили санкції проти Ірану, днями повідомили, що готові почати переговори з Іраном "на основі взаємної поваги".