ua en ru

Заступника начальника відділу Київської регіональної митниці взято під варту в рамках розслідування справи щодо розмитнення газу RUE

Печерський районний суд м. Києва 21 липня ц.р. прийняв рішення про взяття під варту терміном на два місяці заступника начальника відділу Київської регіональної митниці Тараса Шепітька. Про це на прес-конференції в Генеральній прокуратурі України (ГПУ) заявив перший заступник генпрокурора Віктор Пшонка, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, дане рішення суд прийняв у рамках кримінальної справи щодо розмитнення газу компанії RosUkrEnergo (RUE).

"На даний момент проводиться слідство. Троє людей заарештовано - це Макаренко, колишній керівник митниці, це Діденко (екс-заступник голови "Нафтогазу"), і вчора суд заарештував заступника начальника відділу регіональної київської митниці Шепітька ... Порушена кримінальна справа щодо розкрадання, щодо зловживання службовим становищем. Тривають слідчі дії", - сказав В.Пшонка.

Нагадаємо, голова Державної митної служби України Ігор Калетнік заявив 19 липня, що до 23 липня Служба завершить перевірки законності розмитнення 11 млрд куб. м газу, які належали компанії RosUkrEnergo.

Нагадаємо також, що 8 червня 2010 р. Стокгольмський трибунал ухвалив рішення, згідно з яким НАК "Нафтогаз України" зобов'язаний повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу і сплатити 197 млн дол. компенсації.

11 млрд куб. м газу були вилучені НАК у RUE в 2009 р. у якості компенсації заплаченого "Нафтогазом" боргу RUE перед "Газпромом" у розмірі 1,7 млрд дол. після того, як у результаті підписання прямого контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" в січні в 2009 р. RosUkrEnergo було виключене зі схеми постачань газу до України і за її межі. Це було зроблено за погодженням із "Газпромом", який володіє 50% RUE.

Первинна вартість 11 млрд куб м газу становила 1,7 млрд дол., тобто середня ціна була 156 дол. за 1000 куб. м. RUE розраховує отримати 5,4 млрд дол. (по 490 дол. за тисячу куб. м).