ua en ru

Заступник міністра фінансів РФ: Росія не зможе уникнути підвищення пенсійного віку до 65 років

Росія не зможе уникнути підвищення пенсійного віку до 65 років. Таку думку висловив у вівторок заступник міністра фінансів Сергій Шаталов в ефірі радіостанції "Ехо Москви".

За його словами, після 2013 р. перед урядом РФ буде стояти питання перегляду всієї пенсійної системи, в тому числі поступового підвищення пенсійного віку, передає РБК.

"Я думаю, що нікуди не підемо від питання про підвищення пенсійного віку. Не миттєво, а поступово, поетапно, додаючи по півроку, може бути, за третину року щорічно. І витративши на це 15 років, щоб вийти на рівень 65 років для виходу на пенсію", - сказав чиновник, додавши, що треба дати людям час "пристосуватися, підготуватися, звикнутися з цією думкою".

"Ті люди, які вже близькі до пенсійного віку, практично нічого не відчують. А ті, хто ще зовсім молоді, для них це досить далека перспектива, і, я думаю, вони з великим розумінням поставляться до цього", - продовжив заступник міністра.

Заступник глави Мінфіну повідомив, що в даний час дефіцит Пенсійного фонду РФ складає близько 900 млрд руб. "Дисбаланс буде тільки збільшуватися. Дефіцит в інерційному сценарії буде рости, і до 2020 р. може досягти 5% ВВП", - прогнозує Шаталов.

Додамо, що розмови про підвищення пенсійного віку в Росії ведуться вже давно. Ще в середині жовтня голова Мінфіну Олексій Кудрін висловлював думку, що пенсійний вік чоловіків може бути підвищений до 62 років, а жінок - до 60 років. При цьому, за його словами, мова йде про поступове і поетапне підвищення пенсійного віку.

При цьому дану позицію відомства Кудріна не підтримало Міністерство економічного розвитку. Глава МЕР Ельвіра Набіулліна заявила, що підвищення пенсійного віку в даний час неприйнятно для Росії. На її думку, "не можна приймати рішення, яке абсолютно не користується підтримкою в суспільстві".

Нагадаємо, зараз в Росії вік виходу на пенсію для жінок складає 55 років, а для чоловіків - 60 років.