ua en ru

Заступник глави МОЗ розповів, скільки будуть отримувати сімейні лікарі в 2018-2019 роках

Заступник глави МОЗ розповів, скільки будуть отримувати сімейні лікарі в 2018-2019 роках Фото: Павло Ковтонюк (УНІАН)

Лікарі будуть отримувати гроші через Національну службу здоров'я

Лікар первинної ланки в 2018-2019 роках зможе отримувати в рік до 700 тисяч гривень на свою практику. Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк в інтерв'ю РБК-Україна.

За словами Ковтонюка, лікарі будуть отримувати гроші через Національну службу здоров'я з державного бюджету.

"В бюджетній резолюції, яка також сьогодні планується до розгляду народними депутатами, закладена сума середнього тарифу у 370 гривень, яку буде отримувати лікар первинної ланки за кожного пацієнта. Це середній тариф...370 гривень в рік означає, що лікар первинної ланки буде отримувати в рік близько 700 тисяч гривень на свою практику. Така сума виходить, якщо лікар набере максимально дозволене число пацієнтів у 2 тисячі осіб", - розповів він.

За словами Ковтонюка, середній тариф коливається в ту чи іншу сторону, залежно від різних факторів. Зокрема, якщо серед пацієнтів будуть діти, пенсіонери, то тариф буде вище, якщо молоді люди - трохи нижче.

"Це разюче відрізняється від суми в 210 гривень, про яку ми раніше говорили і за яку нас сильно критикували. Мало того, у бюджетній резолюції закладена сума на 2019 рік - тоді лікарі будуть отримувати за кожного пацієнта в середньому по 450 гривень в рік", - пояснив він.

Він також зазначив, що якщо лікар буде працювати у великій поліклініці, то гроші будуть надходити на поліклініку, а в разі, якщо він буде працювати в статус фізособи-підприємця - лікар буде отримувати ці кошти безпосередньо на свою практику, але з них він буде оплачувати зарплату медсестер, комунальні послуги і так далі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що до законопроекту про медичну реформу нардепи подали близько 900 поправок.