ua en ru

Замішані в скандалі з LIBOR банки можуть втратити на судових позовах більше, ніж на штрафах регуляторам, - експерти

Учасники скандалу з маніпулюванням ставкою LIBOR, підготовлювані до виплат багатомільйонних штрафів регуляторам, можуть втратити куди більші кошти на цивільних позовах. Одним з перших подібних позивачів виявився американський Berkshire Bank, що подав до суду відразу на 21 банк, причетний до формування ставки. У випадку якщо суддя прийме сторону звинувачення, Berkshire Bank отримає право представляти в суді інтереси всіх фінансових організацій Нью-Йорка.

Невеликий американський банк Berkshire, що володіє всього 11 відділеннями в Нью-Йорку і має під управлінням активи на 881 млн дол., вирішив кинути виклик своїм найбільшим конкурентам. В кінці минулого тижня кредитна організація звернулася до суду з позовом до Bank of America, Barclays, Citigroup і ще 18 крупним банкам, причетним до процесу утворення ставки LIBOR. На думку Berkshire, навмисне заниження ставки крупними банками, що вилилося в гучний скандал і масштабні розслідування по обидві сторони Атлантики, негативно позначилося на фінансових показниках компанії, яка недоотримала частину прибутку по цілому класу фінансових інструментів.

Правда, основну загрозу для найбільших представників сектору позов Berkshire представляє через іншу особливість. В рамках цього розгляду Berkshire намагається отримати право представляти інтереси всіх фінансових компаній Нью-Йорка, загрожуючи банкам-махінаторам груповим позовом. За оцінками місцевих фахівців, потенційний обсяг виплат у такій справі може перевищити розмір штрафів, які банки будуть вимушені заплатити регуляторам. На думку професора фінансів Стенфордського університету Деррела Даффі, збитки від махінацій із ставкою можуть скласти мільярди, якщо не десятки мільярдів доларів. Правда, подібні судові тяжби триватимуть роками.

Раніше повідомлялося, що власті США і ЄС близькі до арешту трейдерів, що маніпулювали ринком LIBOR.