ua en ru

Влада США і ЄС близькі до арешту трейдерів, маніпулювати ринком LIBOR, - неофіційні дані

За непідтвердженими даними, влада США і ЄС близькі до арешту трейдерів, маніпулювати ринком міжбанківського кредитування LIBOR. Представники Міністерства юстиції США вже зв'язалися з адвокатами підозрюваних, щоб повідомити їм про неминучість висунення проти їхніх клієнтів звинувачень в кримінальних злочинах, передає Reuters з посиланням на анонімні джерела.

Повідомляється, що влада США планують заарештувати ряд трейдерів в найближчі кілька тижнів. Адвокати підозрюваних заявили, що практика попередження про можливий арешт або висунення звинувачень дає можливість обвинувачуваним визнати свою провину або піти на угоду з правосуддям. Найчастіше влада попереджає підозрюваних про арешт саме в разі вчинення ними фінансових махінацій.

Кримінальне переслідування окремих трейдерів є частиною розслідування у відношенні банків і інших фінансових організацій, що у даний момент проводять влади США і ЄС.

"Переслідування окремих осіб не вплине на дії регуляторів щодо банків. Однак фінансові організації розраховують, що скандал з маніпуляціями ринку LIBOR можна пояснити дією ізольованою групи зловмисників", - повідомив анонімний експерт, обізнане про розслідування махінацій з LIBOR в ЄС. В даний час в ЄС йде перевірка функціонування Euribor (Euro Interbank Offered Rate) - європейського ринку міжбанківського кредитування.

Зазначимо, що як і раніше невідомо, діяльність яких саме банків і трейдерів розслідують влади. Раніше повідомлялося, що найбільш ймовірними кандидатами будуть банки Barclays, UBS і Citigroup. За неофіційними даними, звинувачення можуть бути пред'явлені також двом трейдерам, які працювали в Deutsche Bank AG.

Нагадаємо, що скандал з маніпуляціями Barclays на ринку міжбанківського кредитування LIBOR уже привів до виплати штрафу в 450 млн дол владі Великобританії та США і до відставки виконавчого директора банку Боба Даймонда і голови ради директорів Маркуса Ейджіуса. Barclays став першим банком, який визнав свою відповідальність за маніпуляції на LIBOR.