ua en ru

Закупівельні ціни на соняшник виросли на 7% за тиждень, - "Держзовнішінформ"

Закупівельні ціни на соняшник виросли на 7% за тиждень, - "Держзовнішінформ"

Закупівельні ціни на соняшник за тиждень з 2 по 8 квітня зросли в середньому на 7% і становлять 9,6-10 тис. грн і 10-10,3 тис. грн за тонну за різних умов поставки. Про це заявив експерт відділу агропромислового комплексу ДП "Держзовнішінформ" Євген Томашевський, повідомили в прес-службі держпідприємства.

"Закупівельні ціни на соняшник в період з 2 по 8 квітня 2015 року зросли в середньому на 600 грн/т і складають 9,6-10 тис. грн/т для фермерів на умовах поставки EXW франко-елеватор. Ціни на умовах CPT-завод для сільгоспвиробників становлять 10-10,3 тис. грн/т, При цьому багато учасників ринку не можуть подолати даний ціновий рубіж і вибувають з конкурентної боротьби, таким чином, призупинивши виробництво соняшникової олії", - заявив Томашевський.

"Цінове ралі на українському ринку соняшнику триває. Так вартість олійної культури продовжує зростати кілька тижнів поспіль на тлі обмеженої пропозиції товару. Нагадаємо, виробництво соняшнику в 2014/2015 МГ становило 10,1 млн тонн, що на 1 млн тонн менше, ніж роком раніше. При цьому потужності по переробці цієї олійної в країні зросли, за різними оцінками, до 14-15 млн тонн, що значно перевищує обсяги сировини доступні для переробки. Тому, конкурентна боротьба за сировину набирає обертів, підігріваючи внутрішній ринок соняшнику", - також заявив він.

Нагадаємо, 19 березня стало відомо, що світові ціни на соняшникову олію знизилися на 10-12% в 2015 р.