ua en ru

Закриття трьох блоків ЧАЕС оцінено 385 млрд грн і буде завершено до 2028 р

Остаточне закриття і консервації (Озік) енергоблоків № 1, 2, 3 Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) буде завершено до 2028 р., а кошторисна вартість робіт оцінена більш ніж в 385 млрд грн.

Остаточне закриття і консервації (Озік) енергоблоків № 1, 2, 3 Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) буде завершено до 2028 р., а кошторисна вартість робіт оцінена більш ніж в 385 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба ЧАЕС з посиланням на звіт ДП "Укрдержбудекспертиза".

"Остаточною метою проекту Озік є приведення блоків № 1,2,3 в стан, що дозволить забезпечити безпечне контрольоване зберігання радіоактивних речовин і джерел іонізуючого випромінювання, які перебувають в них, протягом усього періоду витримки реакторних установок (до 50 років) і безпечний демонтаж реакторних установок. Реалізація етапу Озік триватиме до 2028 р., кошторисна вартість робіт за проектом становить понад 385 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Як йдеться у повідомленні, роботи по проекту будуть виконуватися по черзі: реконструкція системи протипожежного водопостачання; демонтаж і подрібнення технологічних каналів і каналів системи управління і захисту блоків 1, 2, 3; консервація реакторів і локалізація зони консервації блоків 1, 2; реконструкція наметів центрального залу реакторних установок та демонтаж завантажувально-розвантажувальних машин блоків 1, 2; консервація реактора та локалізація зони консервації блоку 3; реконструкція шатра центрального залу реакторної установки і демонтаж завантажувально-розвантажувальної машини блоку 3.

Відзначимо, що до основних положень затвердженої стратегії зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС відносяться: Озік в період з 2014 по 2028 рр; витримка найбільш забрудненого устаткування (контуру багаторазової примусової циркуляції (КМПЦ) і реактора в період з 2028 за 2046 рр.; демонтаж КМПЦ і реактора в період з 2046 за 2064 рр.

Кінцевою метою зняття з експлуатації головних корпусів, будівель і споруд ЧАЕС, що містять радіоактивні речовини, є повний демонтаж обладнання та дезактивація будівельних конструкцій до рівнів обмеженого звільнення, встановлених для промислової площадки електростанції.