ua en ru

Чи закриють ПриватБанк: думка експертів

Чи закриють ПриватБанк: думка експертів Фото: ПриватБанк швидше за все не закриють

РБК-Україна дізнався думку аналітиків щодо перспектив закриття ПриватБанку

Про те, чи закриють ПриватБанк, багато українців замислилися після повідомлення про його націоналізації. РБК-Україна дізнався думку експертів щодо перспектив ліквідації фінансової установи.

Закрити ПриватБанк немає можливості

Опитані фінансові аналітики одностайні в одному - закривати ПриватБанк у держави немає ані причин, ані можливостей.

"На даний момент у держави таких можливостей немає, враховуючи розмір коштів, що підлягають поверненню, тому ситуація буде стабілізована, або заморожена", - пояснив РБК-Україна радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ, коментуючи ймовірність ліквідації Приват банку.

Державі невигідно закривати ПриватБанк

З ним згоден шеф-редактор порталу "Фінансовий клуб" Руслан Чорний, заявили, що ПриватБанк навряд чи закриють коли-небудь.

"Навряд чи коли-небудь ліквідують! Це найбільший банк країни з найбільшою кількістю клієнтів (більш 5 млн активних клієнтів). Отже, тут зосереджена найбільша кількість депозитів і кредитів", - заявив Чорний.

Причому, за його словами, не весь кредитний портфель Приватбанку проблемний, в ньому вистачає і хороших активів.

"Там досить хороших активів, які обслуговуються. Пильну увагу громадськості просто не дасть пустити ці активи "з молотка", що дозволить піти від відповідальності колишнім власникам. Нагадаю, що в заставі у НБУ по рефінансуванню також знаходяться літаки, теплоходи та інші активи Ігоря Коломойського. Ними тепер має розпоряджатися держава і, отримуючи прибуток, повертати свої гроші", - зазначив Руслан Чорний.

Закриття Приватбанку було б недалекоглядним

У свою чергу керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман назвав перспективи закриття Приватбанку малореалістичним.

"Нерозумно буде націоналізувати банк, а потім його ліквідувати, хоча у світовій історії такі випадки бували, але це буде виглядати дуже дивно. Це можливо, якщо працездатність банку не вдасться відновити, якщо там є якісь системні проблеми. Але, поки що, принаймні, по фізичним особам, гроші спокійно ходять, я не бачу системної проблеми, - сказав Ерік Найман.

Нагадаємо, в Міністерстві фінансів України стверджують, що не закриють ПриватБанк.

"Після того, як банк повністю стабілізується, почне реалізовувати свій стратегічний план розвитку, держава розраховує цей банк продати", - заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

За його словами, після націоналізації Приватбанку частка держави в банківському секторі буде достатньою значною, а у держави немає планів бути власником настільки великий частки.