ua en ru

Закони, прийняті з порушенням Конституції, не можуть вважатися чинними, - експерт

Закони, прийняті Верховною Радою з порушенням Конституції, не можуть вважатися чинними. Про це РБК-Україна заявив депутат ВР III-VI скликань Юрій Ключковський, коментуючи порушення депутатами конституційної норми про особисте голосування в парламенті.

«Досить присяги народного депутата України, за порушення якої я б позбавляв мандата. Конституція говорить, що порушення конституційної процедури прийняття закону означає не дію законів, а це означає, що відповідні посадові особи не мають права запускати їх в процес набуття чинності - не повинен підписувати голова ВР, повинен повертати як не чинний (закон або постанову) тому Президент України. Хіба закони, прийняті ВР з порушенням Конституції, є чинними? Ні. А кадрові порушення, зроблені з порушенням Конституції, мають силу? Ні», - сказав Ключковський.

Нагадаємо, лідер партії «Удар» Віталій Кличко 22 січня 2013 р. подав позовну заяву до Окружного адміністративного суду Києва на спікера парламенту Володимира Рибака. Кличко вимагає визнати протиправними дії спікера під час голосування за відставку Сергія Арбузова з посади голови Нацбанку і призначення Ігоря Соркіна на цю посаду. На думку Кличка, спікер не забезпечив виконання норм Конституції при цьому голосуванні в парламенті.

Читайте також: Парламентарі у пошуках кнопки