ua en ru

Законопроекти чинної влади мало відрізняються від "законів 16 січня", - Медведчук

Представники опозиції, після приходу до влади, скасували так звані "закони від 16 січня" як такі, що суперечать європейським стандартам, однак з часом євроінтегратори в уряді почали вносити до Верховної Ради законопроекти, які мало відрізняються від диктаторських законів режиму Януковича. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Він нагадав, що ще в серпні команда прем'єр-міністра Арсенія Яценюка розробила проект закону "Про санкції", деякі положення якого могли конкурувати з диктаторськими "законами 16 січня". "Проект закону надавав можливість при реальній або потенційній загрозі національним інтересам вводити такі заходи, як обмеження або припинення діяльності засобів масової інформації та інших суб'єктів інформаційної діяльності, в тому числі в мережі Інтернет", "заборона діяльності партій, рухів та інших громадських об'єднань і фондів", - зазначив політик.

Медведчук підкреслив, що після шквалу критики з боку української громадськості і міжнародних організацій найбільш одіозні норми законопроекту були прибрані.

"Створення інформаційної політики Міністерства також стало свідченням того, що влада намагається узяти під контроль вільну і незалежну журналістику, - зазначив лідер "Українського вибору". - Мотивуючи свої дії турботою про національну безпеку, нинішня влада всіляко обмежує свободу слова і доступ до інформації".

На думку Медведчука, зареєстрований 12 лютого 2015 р. в Раді законопроект № 2111, що передбачає контроль над блогерами, викликає стан дежавю. "Автор новоспеченого законопроекту Василь Петьовка поспішив відкликати своє творіння, то злякавшись громадського резонансу, то для того, щоб не посилювати ситуацію зі свободою слова", - додав він, підкресливши, що в 2014 р. в щорічному рейтингу World Press freedom Україна посіла 127-е місце, опустившись на одну позицію.