ua en ru

Законопроект про спецконфіскацію презентують на початку вересня, - Петренко

Законопроект про спецконфіскацію презентують на початку вересня, - Петренко Фото: Павло Петренко розповів про спецконфіскацію

Законопроект стосуватиметься посадовців, найвищих держслужбовців, зокрема і чинних нардепів

Законопроект про цивільну спецконфіскацію майна, який пройшов експертизу Європейської комісії, буде презентовано на початку вересня. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко в ефірі телеканалу "112 Україна".

Зокрема він розповів про основні положення документу.

Передбачається, що законопроект стосуватиметься посадових осіб, найвищих державних службовців, зокрема і чинних нардепів (а не тільки оточення Януковича - ред.), які вчинили корупційні злочини. Також у ньому немає обмежень по термінах, хоча до можливого ухвалення Радою ще можуть бути внесені правки.


Зазначено, що визначати винуватість чиновників буде суд і Національне антикорупційне бюро, а конфісковувати можна лише грошові кошти та валютні цінності.

"Передбачається окремий судовий процес за всіма правилами захисту права власності і винесення рішення суду. В окремому провадженні особа має довести законність походження арештованих коштів, якщо вона цього не робить - гроші конфісковуються", - сказав Петренко.

Він також пояснив відмінність від того законодавства, яке є зараз. Раніше, щоб конфіскувати кошти по окремому епізоду, треба довести всі епізоди до вироку суду, а тепер вони можуть бути виокремлені в окреме провадження.

Нагадаємо, 7 липня народні депутати відмовилися включити до порядку денного сесії законопроект щодо спецконфіскації.