ua en ru

Законопроект про власників банків має проблемні аспекти для іноземних інвесторів, - інвестбанкір

Законопроект №2085 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб", нещодавно внесений на розгляд парламенту, суттєво змінює нормативну базу, що визначає відповідальність пов'язаних з банком осіб і може створити певні ризики для іноземних інвесторів в короткостроковій перспективі. Таку думку висловив генеральний директор SP Advisors Нік Піацца.

"В майбутньому інвестори будуть за будь-яку ціну уникати вкладень в бізнес, що має відношення до банків. Інакше вони теж можуть потрапити під статтю закону, за якою відповідальність перед клієнтами банку несуть керівники компаній, що мають відношення до банку. Очевидно, це правильний крок у довгостроковій перспективі. Однак величезний ризик в тому, що в Україні вже працює ряд спільних підприємств за участю іноземних інвесторів, які після прийняття закону практично відразу ж будуть визнані пов'язаними особами і можуть нести відповідальність за діяльність банку. Цей момент, очевидно, вимагає більш детального опрацювання", - підкреслює інвестиційний банкір.

За його словами, можливість розкриття банківської таємниці державним і слідчим органам також викликає побоювання. В цілому, зазначає Піацца, з урахуванням несприятливого інвестиційного клімату в Україні, такі ризики потенційно можуть ще більше відстрочити прихід нових інвестицій, а також істотно ускладнити життя інвесторам. що тут залишилися.

Важливим моментом Нік Піацца також назвав відмову від так званого "нульового варіанту" при продажу майна ліквідованого банку Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). "Законопроект фактично пропонує процедуру, в рамках якої Фонд практично до нескінченності змушений буде шукати все нових і нових бенефіціарів або наближених осіб, якщо грошей від продажу заставного майна виявиться недостатньо для погашення зобов'язань банку. На це не вистачить ресурсів ні виконавчої служби, ні судів. Відповідно, будуть тягнутися "порожні" позови, що провокують корупцію, а не захист прав кредиторів банку", - стверджує він.