ua en ru

Законопроект Мін'юсту про біометричні паспорти вимагатиме величезних бюджетних витрат, - Коновалюк

Законопроект Мін'юсту про біометричні паспорти вимагатиме одномоментних витрат у розмірі до 18 млрд грн. Таку думку висловив народний депутат України від Партії регіонів Валерій Коновалюк, повідомляє прес-служба нардепа.

Днями Єврокомісія заявила про зрив переговорів з Україною щодо запровадження безвізового режиму.Як було сказано в другому звіті Єврокомісії, присвяченому виконанню Україною Плану дій (ПД) за лібералізації візового режиму з ЄС: "Законодавчі рамки для впровадження машиночитаних біометричних міжнародних паспортів, які відповідають вимогам ICAO (Міжнародної організації цивільної авіації), що включають захист персональних даних, так і не були розроблені ".

"Фактично було підтверджено, що Мін'юст, який минулого року заблокував парламентський закон про документи, поставив під загрозу євроінтеграційні устремління України", - заявив Конавалюк.

Щоб вийти з патової ситуації у безвізовому діалозі з ЄС, Міністерство юстиції України підготувало свій проект закону "Про документи Україну, що засвідчують особу, підтверджують громадянство України, дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну". Однак, "сирий і суперечливий законопроект навряд чи виправить ситуацію", - упевнений Коновалюк.

"Те, що готували в Міністерстві юстиції протягом восьми місяців назвати законопроектом дуже складно. Запропонувавши накласти вето на парламентський закон № 8507, який, до речі, пройшов міжнародну експертизу і отримав високу оцінку європейських фахівців, Мін'юст повинен був запропонувати якісний документ. Натомість пропонують сириї і дуже спірний законопроект. Навіть побіжний аналіз деяких його положень викликає крайнє здивування і ставить під сумнів професіоналізм і компетенцію авторів". - Заявив Коновалюк.

"У розробленому Міністерством юстиції Україні законопроекті не враховано власна правова позиція, яку Мін'юст викладав в пропозиціях Президента України щодо парламентського закону - вважає політик. - Це в зайвий раз вказує на вміння посадових осіб Мін'юсту пояснювати одні й ті ж норми Конституції України та законів України по різному, з метою задоволення власних інтересів, що і привело до обману Президента міністром юстиції".

На думку Коновалюка, прийняття законопроекту Мін'юсту вимагатиме величезних бюджетних витрат (за розрахунками Мін'юсту до 2 млрд грн) і вдарить по добробуту кожної української родини.
"Приміром, Мін'юст пропонує вважати паспорт громадянина України також проїзним документом - закордонним паспортом. Його видаватимуть всім без винятку, в тому числі і дітям у віці до 16 років. Це положення суперечить здоровому глузду і всім міжнародним нормам!, - Продовжив політик. - Людям доведеться в один момент поміняти свій внутрішній паспорт і закордонний паспорт. У країні почнеться бедлам, а громадянам одномоментно доведеться викласти понад 18 млрд грн. Дорослих зобов'яжуть міняти паспорти кожні 10 років, а дітей - 5. Все це пов'язано з величезними фінансовими витратами, які ляжуть на бюджет кожної родини".

Нагадаємо, 10 лютого 2012 року у Верховній Раді України був зареєстрований парламентський законопроект № 10036 "Про документи, що засвідчують особистість, її спеціальний статус і підтверджують громадянство України". Авторами законопроекту стали народні депутати Ірина Бережна, Валерій Коновалюк і Володимир Мойсик.

Також, варто відзначити, що Коновалюк був співавтором "Закону про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України", ветованого з подачі Міністерства юстиції.