ua en ru

Законопроект про державну мову отримає багато поправок, - нардеп

Законопроект про державну мову отримає багато поправок, - нардеп Фото: Микола Княжицький (yatsenyuk.org.ua)

У Раді прогнозують спротив під час прийняття закону у другому читанні

Підтриманий депутатами у першому читанні законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної" отримає багато поправок до другого читання. Про це повідомив голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами нардепа, очікується великий спротив під час остаточного прийняття законопроекту.

"В цілому, ми правильно зробили, що проголосували за законопроект №5670Д. В нас буде важка робота для його підготовки до другого читання. Думаю, що спротив буде ще більший, але ми його проведемо. Тоді Україна, як європейська країна, буде мати класний закон про українську мову як державну", - підкреслив Княжицький.

Голова комітету наголосив, що із законопроекту № 5670-Д було вилучено інститут мовних інспекторів. Проте представники різних фракцій все ще мають зауваження до тексту закону.

"Як ви чули з виступів різних фракцій, вони будуть подавати багато поправок до законопроекту. Почуємо, обговоримо і будемо приймати. Два тижні на подання поправок, але після цього комітет працюватиме досить швидко", - додав він.

Нардеп зазначає, що цим законом в Україні буде вперше врегульовано використання української мови як державної. При цьому, закон захищатиме українську мову, не обмежуючи права використання інших мов.

"Цей закон регулює вживання української мови у всіх сферах життя: службову мову, мову в ЗМІ, в медицині освіті, науці, культурі тощо. Це великий і системний закон, який в першу чергу захищає українську мову в державі", - резюмував він.

Нагадаємо, сьогодны, 4 жовтня 2018 року Верховна рада України підтримала за основу у першому читанні законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Додамо, що в ухваленому у першому читанні законопроекту передбачена кримінальна відповідальність за приниження державної мови. Про це повідомив голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.