ua en ru

В Україні з’явиться кримінальна відповідальність за порушення "мовного закону"

В Україні з’явиться кримінальна відповідальність за порушення "мовного закону" Фото: Микола Княжицький (yatsenyuk.org.ua)

Нардепи можуть бути зобов’язані сплатити штраф за використання іншої мови

В ухваленому у першому читанні законопроекті про державну мову передбачена кримінальна відповідальність за приниження державної мови. Про це повідомив голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, передає кореспондент РБК-Україна.

"В нашому законі є відповідальність за порушення закону. Адміністративна і кримінальна, в залежності від тяжкості порушення. В іншому законі жодної відповідальності не було", - повідомив Княжицький.

За його словами, народні депутати можуть бути зобов’язані сплатити штраф за використання іншої мови.

"Наприклад, якщо депутат буде виступати іноземною мовою, він штраф заплатить від 3 до 5 оподаткованих мінімумів. А якщо він буде принижувати українську мову, буде говорити про неї якісь гидотні слова, то взагалі буде нести за це кримінальну відповідальність", - додав він.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна рада України підтримала за основу у першому читанні законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Дія закону не поширюватиметься на сферу приватного спілкування.