ua en ru

Законність аудиту Рахункової палати під питанням, - МОЗ

Законність аудиту Рахункової палати під питанням, - МОЗ Фото: МОЗ (РБК-Україна)

У МОЗ заявляють, що відсутність доступа до регламента Рахункової палати, позбавляє можливості робити висновок про легітимність чи нелегітимність дій Рахункової палати

17 серпня Рахункова палата розпочала в Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) вивчення предмету аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2017-2018 роках для державних закупівель. Проте законність дій контролюючого органу під питанням, повідомляє на своїй сторінці у Facebook прес-служба МОЗ.

У МОЗ заявляють, що відсутність доступа до регламента Рахункової палати, позбавляє можливості робити висновок про легітимність чи нелегітимність дій Рахункової палати.

"Згідно з законом “Про Рахункову палату”, єдиним процедурним документом, що визначає порядок, правила та процедуру аудиту, є регламент Рахункової палати. Повідомлення про його затвердження було опубліковано у розділі "Новини" на офіційному веб-сайті контролюючого органу ще 18 липня. Проте сам регламент і досі відсутній на веб-сайті Рахункової палати, де він має бути оприлюднений згідно з законом", - йдеться у повідомленні.

Законність аудиту Рахункової палати під питанням, - МОЗ

У МОЗ підкреслюють, що на дату виходу контрольної групи Рахункової палати пройшло менше року з дати затвердження звіту про попередній аудит, що проводився за період 2015–2016 років та у I півріччі 2017 року.

"У звіті про попередній аудит ефективності закупівель ліків через міжнародні організації зазначалось, що закупівля ліків через міжнародні організації є більш економічно доцільною на 39%, ніж закупівлі, що відбувались без участі спеціалізованих організацій. МОЗ України врахував фактично всі пропозиції Рахункової палати, що були надані за результатами минулорічного аудиту", - йдеться у повідомленні.

МОЗ відзначає, що й надалі виконуватиме законні пропозиції Рахункової палати, проте прагне, щоб вимога щодо законності застосовувалась у рівній мірі не лише до об'єктів контролю, а й до контролюючих органів.

"У зв'язку із цим, МОЗ України звернулося з офіційним листом до Рахункової палати з проханням забезпечити доступ до регламенту Рахункової палати на веб-сайті контролюючого органу, а також до рішення Рахункової палати, що слугувало підставою для проведення цього аудиту", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Рахункова палата планує перевірити програми "Доступні ліки" та "теплі кредити".