ua en ru

Рахункова палата планує перевірити програми "Доступні ліки" та "теплі кредити"

Рахункова палата планує перевірити програми "Доступні ліки" та "теплі кредити" Фото: Валерій Пацкан (УНІАН)

Голова Рахункової палати зазначив, що також вкрай гостро сьогодні стоїть тема вирубки лісів

У план аудитів Рахункової палати на наступний рік мають бути внесені перевірки державних програм, які важливі для багатьох українців, зокрема "теплі кредити" та "Доступні ліки". Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Пацкан відзначив, що Рахункова палата буде затверджувати план аудитів на наступний рік, враховуючи насамперед суспільний резонанс і актуальність тем.

"Вже у цьому півріччі ми перевіряємо, як витрачалися кошти, виділені на ремонт доріг, внутрішньо переміщених осіб, військових тощо. Це ті питання, які турбують багатьох українців. І я ініціюватиму, щоби в план аудитів на наступний рік були включені перевірки таких важливих соціальних програм як "теплі кредити" та "Доступні ліки", - зазначив Пацкан.

Він зауважив, що наприкінці серпня банки вже призупинили видачу "теплих кредитів" у зв’язку з вичерпанням коштів, передбачених цією державною програмою на 2018 рік.

"Для багатьох українців та ОСББ ці кредити - це єдина можливість утеплити житло перед опалювальним сезоном та заощадити на опаленні. Рахункова хоче допомогти державі видавати якісні та ефективні "теплі кредити". Для цього я ініціюватиму проведення аудиту програми, щоби проаналізувати її ефективні та неефективні показники. За результатами аудиту Рахункова палата надасть уряду фахові поради щодо обсягу програми та її перспективних напрямів", - зауважив глава.

Він наголосив, що енергоефективність - це один із ключових аспектів незалежності держави. І у Рахунковій палаті налаштовані посилити цю складову державної політики.

Така сама ситуація, відзначив Пацкан, з програмою "доступні ліки".

""Доступні ліки мають бути справді доступними для людей. На підставі нашого аудиту ми розробимо рекомендації, які нададуть уряду можливість виправити помилки та зробити програму більш ефективною”, - підкреслив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати зазначив, що також вкрай гостро сьогодні стоїть тема вирубки лісів.

"Рахункова палата готова перевірити, як захищають українські ліси. Моя позиція - ті, хто закривають очі на незаконну вирубку лісів, мають бути звільнені та покарані!" - наголосив Валерій Пацкан.

Вже до 1 жовтня Рахункова палата затвердить план аудитів на перший квартал 2019 року. А до кінця грудня буде ухвалений повний план роботи на 2019 рік.

Нагадаємо, Кабмін не включив в "Доступні ліки" препарати, необхідні пацієнту до та після трансплантації.

Раніше повідомлялося, що Міністерство охорони здоров'я України затвердив новий перелік препаратів, які можна отримати за програмою "Доступні ліки" на 100% безкоштовно або доплативши невелику різницю.