ua en ru

Закон про реінтеграцію Донбасу критично невигідний для Москви, - Луценко

Закон про реінтеграцію Донбасу критично невигідний для Москви, - Луценко Фото: Ірина Луценко

У Порошенка прокоментували прийняття закону про реінтеграцію Донбасу

Прийняття законопроекту про реінтеграцію Донбасу відкриває для України можливості утримувати Росію під санкціями, захищатися в міжнародних судах і з часом повернути окуповані території. Про це на брифінгу у Верховній Раді заявила представник президента в парламенті Ірина Луценко.

"Історичний закон проголосований. 280 народних депутатів підтримали законопроект про реінтеграцію Донбасу - критично невигідний для Москви документ, який фіксує на законодавчому рівні факт окупації частини України Російською Федерацією. Ми визнали Росію агресором", - заявила вона після прийняття законопроекту №7163 на своїй сторінці в Facebook.

Луценко зазначила, що закон закріплює юридичну базу для збереження санкцій проти Росії, яку доведеться нести повну відповідальність як за порушення прав і свобод на тимчасово окупованих територіях, так і за матеріальний збиток - зруйновану інфраструктуру, затоплені шахти, знищені підприємства.

"Закон визначає статус ОРДЛО як тимчасово окуповані території, що тягне за собою всі наслідки, у відповідності з міжнародним правом ... У законі також визначається поняття "російська окупаційна влада" і "російські окупаційні війська", що дозволить Україні в майбутніх судах проти РФ і, зокрема, в Гаазькому трибуналі судити військових Росії", - уточнила представник президента в парламенті.

Також прийнятий документ фіксує право України на самооборону. Згідно ст. 51 Статуту ООН, це дає можливість використовувати не тільки зброю українського виробництва, але і закуповувати за кордоном. Ірина Луценко наголосила, що закон також "гармонізує правове поле України з реальною ситуацією на Донбасі і ставить крапку в дискусії про право використовувати армію для захисту країни".

Але головним, на думку Луценка, став сигнал для жителів Донбасу про прагнення звільнити окуповані території від сепаратистів і терористів:

"Головна ідея - повернення та відновлення суверенітету, а не відторгнення тимчасово окупованих територій. Це також сигнал для Криму, що кримський півострів і його мешканці будуть звільнені від окупації Російською Федерацією. Це сигнал для Кремля, що Україна не віддасть українську територію ворогам".

Представник президента в парламенті звернула увагу на кількість депутатів, які підтримали законопроект про реінтеграції Донбасу.

"Дуже важливий момент: голосування в 280 голосів підтверджує існування проукраїнської більшості у Верховній Раді України", - додала Ірина Луценко.