ua en ru

Закон щодо права президента призначати командувача Нацгвардії набув чинності

Закон щодо права президента призначати командувача Нацгвардії набув чинності Фото: президент України Петро Порошенко

Текст документа опубліковано у виданні "Урядовий кур'єр"

Закон, який уповноважив президента України призначати командувача Національної гвардії набув чинності. Текст документу опубліковано у виданні "Урядовий кур'єр". Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його публікації.

Законом пропонується встановити, що командувача Національної гвардії України призначає президент України.

Також, пропонується уточнити основні функції Національної гвардії України.

Так, на Національну гвардію України додатково покладається участь у припиненні групових протиправних дій осіб, узятих під варту, засуджених, а також ліквідації наслідків таких дій в установах попереднього ув'язнення, виконання покарань.

У той же час встановлюється, що НГУ бере участь у виконанні завдань територіальної оборони, а не виконує ці завдання в повному обсязі, як визначено чинною нормою.

Законопроектом також вирішуються питання:

- Несення військової служби з охорони ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об'єктів та спеціальних вантажів - здійснюватися в порядку, визначеному статутом, що затверджуватися Законом;

- Охорони Нацгвардією ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об'єктів, а також спеціальних вантажів - порядок буде встановлюватися Кабміном.

Документом вдосконалюється структура НГУ. Зокрема, пропонується передбачити таку організаційну одиницю в структурі, як з'єднання, до якого можуть входити бригади, полки, батальйони, загони, роти тощо.

Також регулюється питання призначення керівників структурних підрозділів головного органу військового управління Нацгвардії, органів військового управління оперативно-територіальних об'єднань та вищих навчальних закладів Національної гвардії.

Пропонується уточнити положення чинного закону про чисельність НГУ. Так, встановлюється максимальна чисельність всього особового складу, а не тільки військовослужбовців. Також передбачається, що в період чисельність Нацгвардії України збільшується на кількість особового складу, покликаного на військову службу на виконання указів президента України про мобілізацію, затверджених законами України.

Законопроектом регулюються питання повноважень Міністерства оборони України по Національній гвардії України під час дії воєнного стану. Це обумовлено тим, що Міністерство внутрішніх справ України, в систему якого входить НГУ, не є органом військового управління і лише залучається до здійснення заходів воєнного стану. У зв'язку з цим встановлюється, що Нацгвардія під час дії воєнного стану для виконання завдань з оборони держави підпорядковується Міноборони.

Законом встановлюється можливість проходження військової служби за контрактом у Національній гвардії України іноземцями та особами без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України.

Передбачається також врегулювання порядку конвоювання засуджених, оскільки це питання на сьогодні законодавчо не визначений.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України уповноважила президента України призначати командувача Національної гвардії. Відповідний проект закону № 3703 підтримали 248 нардепів.