ua en ru

Закон щодо права Кабміну вводити санкції проти РФ набув чинності

Закон щодо права Кабміну вводити санкції проти РФ набув чинності Фото: Арсеній Яценюк

РФ з 1 січня 2016 року ввела санкції проти України

Закон про надання Кабінету міністрів України права вводити відповідні заходи на дискримінаційні дії країн-агресорів і/або окупантів набув чинності.

Текст документу опубліковано у виданні "Урядовий кур'єр". Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Згідно з документом, у разі, якщо дискримінаційні та/або недружні дії відносно України застосовуються державою, визнаним парламентом державою-агресором і/або державою окупантом, заходи, такі як застосування повної або часткової заборони на торгівлю; позбавлення режиму найбільшого сприяння або пільгового спеціального режиму; запровадження спеціального мита; введення режиму ліцензування зовнішньоекономічних операцій; встановлення квот і інші заходи, передбачені законами та міжнародними договорами України, можуть застосовуватися за рішенням уряду.

Крім того, відповідно до закону, встановлюються додаткові заходи, до яких може вдатися Кабмін, а саме, заборона зовнішньоекономічних операцій або встановлення обмеження на їх здійснення; відміна тарифних пільг (тарифних преференцій) за ставками митного тарифу України шляхом зупинення звільнення від оподаткування ввізним митом, застосування пільгових або повних ставок ввізного мита або скасування тарифних квот.

Підкреслюється, що рішення про застосування заходів у відповідь на дії держави-агресора та/ або держави-окупанта повинно містити термін їх застосування, крім випадків застосування заходів, що призводять до припинення прав, та інших заходів, які за змістом не можуть застосовуватися тимчасово.

Нагадаємо, в грудні 2015 року Верховна Рада України (ВРУ) надала Кабінету міністрів право вводити відповідні заходи на дискримінаційні дії країн-агресорів і / або окупантів. Даний законопроект №3704 у першому читанні за основу і в цілому підтримав 291 нардеп.