ua en ru

Закон про захист персональних даних призведе до збільшення кількості перевірок підприємств та до зростання корупції, - експерти

У чинній редакції галузевий закон не містить чіткого визначення персональних даних, а відтак будь-яка база клієнтів, список телефонів бізнес-партнерів підпадають під категорію бази персональних даних та потребують реєстрації, говорить віце-президент Української спілки промисловців та підприємців Валерій Пекар, передає радіо «Свобода».

За його словами, це дає контролюючим органам необмежені можливості перевіряти більшість документів підприємств та громадських організацій під приводом захисту інформації про громадян. «Хабароємний потенціал цього закону - зашкалює. Причини - невиправдана всеохопність закону, надзвичайно великі повноваження контролюючого органу та неможливість його виконання без підзаконних актів, яких немає навіть у проектах», - відзначає представник бізнесу.

Юрисконсульт Дмитро Йовдій називає конкретні хиби цього закону. «Є норма про те, що персональні дані з науковою, історичною метою мають оброблятися у знеособленому вигляді. Отже, в історичних книгах не можуть згадуватися імена та дати народження відомих діячів? Інша норма дає право людині вимагати видалення своїх персональних даних в обробника. Це суперечить цивільному законодавству, - доводить юрисконсульт. - Уявіть, банк видав кредит, а позичальник намагається не платити та уникнути відповідальності. Найпростіше - на підставі закону вимагати в банку видалити персональні дані про себе!».

Крім того, закон про захист персональних даних суперечить міжнародним стандартам, вважає медіа-юрист Харківської правозахисної групи Оксана Нестеренко.

«В усьому світі під особливим захистом перебувають найвразливіші дані про особу: це майновий стан, релігійна приналежність, політичні погляди, біометричні дані, ідентифікаційний код. Ухвалений закон не здатний захистити найвразливіші дані про особу, при цьому він запроваджує державний контроль за обігом такої інформації, як ім'я, телефон, дата народження, які мали б бути загальнодоступними», - каже О.Нестеренко.