ua en ru

Закон про мови буде переглянутий після виборів, - Литвин

Закон про мови буде переглянутий після виборів. Про це на брифінгу у Верховній Раді України заявив голова ВР Володимир Литвин, передає кореспондент РБК-Україна.

"Створена робоча група з підготовки поправок, навіть його автори заявили про таку необхідність. Це говорить про те, що закон був недостатньо відпрацьований. Тому, мені здається, що це питання (про внесення поправок в закон про основи мовної політики) буде розглядатися", - заявив Литвин.

Він в черговий раз наголосив, що закон приймався з порушенням норм регламенту: "Я не стільки негативно відгукувався про закон про мови, скільки про підходи при його розгляді".

Нагадаємо, єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле раніше заявив, що закон про мови був прийнятий всупереч чинній процедурі.

Читайте також: Робоча група схвалила нову редакцію закону про мови

Верховна Рада ухвалила закон "Про засади державної мовної політики" 3 липня. Це рішення викликало хвилю протестів по всій Україні. Опозиція заявляла, що закон "Про державну мовну політику" ухвалений з істотними порушеннями. Закон дозволяє використовувати російську мову в офіційному діловодстві в регіонах, в яких не менше 10% жителів говорять цією мовою.

Законом збережено конституційний державний статус української мови. Пунктом 1 статті 6 документу встановлено, що державною мовою України є українська мова. При цьому на території України гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесені російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська та кримчацька.