ua en ru

Закон про виїзд ув'язнених на лікування за кордон відкриває великі корупційні можливості, - політолог

Законопроект, що пропонує дозволити виїзд ув'язнених на лікування за кордон, відводить дуже велику роль людському факторові, що відкриє величезні корупційні можливості та дозволить уникати покарання навіть небезпечним злочинцям. Таку думку висловив політичний експерт Володимир Цибулько.

"Навіть якщо такий закон буде прийнятий, він потребує додаткових роз'яснень Конституційного суду. Я думаю, він навряд чи набуде чинності. Там, де включається людський фактор - завжди відкриваються можливості для корупції. Даний законопроект має всі ознаки корупційно-небезпечного", - сказав Цибулько.

Законопроект, внесений позафракційним депутатом Анжелікою Лабунською, пропонує надати можливість особам, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, виїжджати на лікування за кордон, якщо протягом 365 днів лікування в Україні не дає результатів. Одночасно з прийняттям рішення про направлення на лікування за кордон суддя зобов'язаний прийняти рішення про звільнення ув'язненого від відбування покарання за станом здоров'я.

Цибулько вважає сумнівними норми про те, що з прийняттям рішення про направлення на лікування за кордон суд одночасно зобов'язаний прийняти рішення про звільнення такої особи від відбування ув'язнення. На думку Цибулька, у випадку змови або тиску на суддю можливість виходити на волю отримають і небезпечні злочинці, оскільки законопроект не розмежовує види покарань для осіб, які можуть скористатись можливістю виїзду за кордон для лікування.

Нагадаємо, законопроект, внесений позафракційним депутатом Анжелікою Лабунською (№ 3461), передбачає, що якщо протягом 365 днів лікування ув'язненого не дало результату, за рішенням судді така особа може бути направлена на лікування за кордон. Також даний законопроект передбачає, що у разі прийняття судом позитивного рішення про направлення ув'язненого на лікування за кордон, суд зобов'язаний прийняти рішення про звільнення такого в'язня від відбування покарання в зв'язку з хворобою.