ua en ru

Закон про ринок землі необхідно ухвалити до кінця 2012 року, але після виборів, - Тимченко

Закон про ринок землі необхідно ухвалити до кінця 2012 року, але після виборів. Про це під час конференції "Агробізнес: ринок сільськогосподарських земель", в рамках 12-ї національної спеціалізованої виставки "Україна аграрна 2012" заявив голова Державного земельного агентства України Сергій Тимченко. Передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз ми увійшли в стадію виборчої кампанії і питання ринку землі стало вкрай політизованим. Багато політичних сил спеціально маніпулюють законопроектом. Тому сьогодні, на мою думку, небезпечно приймати закон, так як там можуть з'явитися популістські речі, які зроблять закон неефективним або закладуть лазівки для зловживань ... Закон "Про ринок земель" необхідно приймати з гарячим серцем, але холодною головою - тобто після виборів, але однозначно в 2012 році - адже мораторій продовжено до 2013 і не доцільно з економічної точки зору і далі його продовжувати. Кожен день затягування з ринком землі - це 10 кроків назад до тіньових схем, сірому ринку землі та деградації українського села ", - заявив Тимченко.

За його словами свого часу введення мораторію стало виправданим запобіжником від обезземелення селян, але зараз мораторій є вкрай негативним стримуючим фактором зростання економіки.

"Земельна реформа триває в Україні вже 21 рік. Її логічним завершенням буде вважатися відкриття ринку сільськогосподарських земель ... Сільськогосподарські землі становлять більше двох третин території країни. Тому вкрай необхідно терміново запустити землю в економічний оборот, що дасть величезний поштовх до підняття економіки, агропромислового комплексу, а головне - відродження українського села. Крім того, зняття мораторію нарешті реалізує конституційне право громадян вільно розпоряджатися своїм майном - земельним паєм ", - сказав Тимченко.

Але, незважаючи на мораторій деякі законопроекти, що стосуються даного питання, за словами глави Держземагентства можуть бути прийняті ще до закінчення терміну його дії.

"Хоча є і свої мінуси в тому, що законопроект відкладений. Законопроект комплексний і зачіпає не тільки питання функціонування ринку землі, а й ряд інших найважливіших питань. Таких як консолідація земель, земельні аукціони, оренда землі, питання незатребуваних паїв та виморочність спадщини. Невиключено, що по ряду питань будуть розроблені окремі законопроекти які, будуть розглянуті до прийняття законопроекту про ринок землі "- резюмував Тимченко.

Як раніше заявляв голова Верховної Ради України (ВР) Володимир Литвин, парламент не розглядатиме проект закону про ринок земель на поточному, 10 сесії.

Нагадаємо, законопроект № 9001-д "Про ринок землі" народні депутати прийняли в першому читанні 9 грудня 2011 Документом передбачається купівля-продаж земель сільськогосподарського призначення з 2013 р. 27 грудня Верховна Рада продовжила мораторій на купівлю-продаж с/г земель до 1 січня 2013 р.