ua en ru

Закон "Про регулювання містобудівної діяльності" дозволить знизити вартість нового житла на 10-20%, - експерт

Закон "Про регулювання містобудівної діяльності", підписаний Президентом України Віктором Януковичем 4 березня, дозволить знизити вартість будівництва нового житла на 10-20%. Про це РБК-Україна заявив заступник директора аналітичного центру "Експертна рада" Гліб Простаков.

"Незважаючи на всю прогресивність норм нового закону, вже сьогодні його автори говорять про те, що реформа тільки починається. До цих пір не вирішено земельне питання, проблемою виділення ділянок під забудову все ще опікуються місцеві ради, для яких найчастіше це головне джерело отримання корупційного доходу , адже за колективною відповідальністю завжди криється безвідповідальність. Але прогрес, незважаючи ні на що, виявився значним. Завдання звести до необхідного мінімуму кількість узгоджувальних процедур, чітко позначити тимчасові рамки видачі дозволів, посилити персональну відповідальність будівельників за дотримання будівельних нормативів, була виконана. За словами Сергія Тігіпка, новий закон на 90% виключає корупційну складову, відчутним підсумком зниження числа і обсягу хабарів і поборів має стати зниження вартості будівництва нового житла на 10-20%", - відзначає Г.Простаков.

"Написати закон - це одне, беззаперечно дотримуватися - зовсім інше. І це той момент, який викликає у будівельників найбільшу стурбованість. За оцінкою фахівців УБА, на сьогоднішній день проведена лише третину роботи. Закон вимагає написання уточнюючих його норми положень, згодом і сам він зажадає істотного доопрацювання ", - сказав Г.Простаков.

За його словами, будівельна реформа має одну незаперечну перевагу перед іншими реформаторськими ініціативами уряду: її результати не змусять себе довго чекати, а відчути їх зможе достатня кількість громадян, для яких житло стане більш доступним. "Вже через два-три роки житлова і торгова нерухомість, побудована в рамках нового закону, стане доступна потенційним покупцям. А відтак реформа не пройде повз суспільства", - заявив він.