ua en ru

Закон про люстрацію повинен відповідати на запит суспільства про оновлення, - політолог

Кращим перезавантаженням влади в Україні можуть стати чесні і демократичні вибори. Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Він зазначив, що будь-який закон про люстрацію повинен відповідати на запит суспільства щодо оновлення. "Закони повинні бути, принаймні, не половинчатими. Так що якщо люструвати, то люструвати всіх і до кінця. Якщо вибірково підходити, то в законі буде велика частка суб'єктивізму", - додав політолог.

Так, за його словами, багато законопроектів про люстрацію "грішать половинчастістю", а законопроект Колеснікова - Шпенова "пропонує всеосяжну люстрацію". "По-перше, автори закону пропонують не обмежуватися якимись половинчастими заходами, а провести повне перезавантаження, тобто поміняти на корені. По-друге, це може бути спроба привернути увагу до проблеми люстрації, щоб показати, що вона не настільки проста, що суспільству слід тверезо подивитися на ситуацію", - сказав політолог.

Проте перспективи ухвалення подібних радикальних законопроектів, на його думку, вельми туманні. "Одна справа люструвати когось іншого, а тут потрібно самих себе", - підкреслив Карасьов, додавши, що кращим перезавантаженням влади є чесні і демократичні вибори.