ua en ru

Закон про безготівкові розрахунки захищає інтереси громадян України і вітчизняних банків, - глава Ради НБУ

Прийнятий Верховною Радою закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)» працюватиме в інтересах населення та банків України. Про це в інтерв'ю газеті «Комерсант-Україна» заявив голова Ради НБУ Ігор Прасолов.

«Зараз тарифна політика VISA та MasterCard непрозора і незрозуміла. Вони лише ставлять клієнтів у популярність: «у нас піднялися комісійні» або «ми піднімаємо обсяг депозиту, який повинен розмістити банк, щоб його клієнти користувалися кредитними картами». У цьому ще один мінус для нашої країни, тому що наші банки цю валюту тримають закордоном - VISA вказала їм перелік іноземних банків, де вони можуть її зберігати. Це постійно вимагає купівлі валюти банками, щоб формувати ці депозити, наприклад, у разі нарощування карткових проектів. У відповідності з новим законом, відповідні депозити будуть резервуватися в національній валюті і не буде додаткового тиску на валютний ринок», - упевнений Прасолов.

«Що стосується населення, то закон посилює захист прав споживачів: по банкоматних операціях всі клієнти банків повинні будуть знати заздалегідь розмір комісійних. НБУ буде домагатися від платіжних систем прозорої тарифної політики для населення», - зазначив голова Ради Нацбанку.

Читайте також: ВР дозволила НБУ регулювати випуск і використання електронних грошей