ua en ru

Закон про "іноземних агентів" є наступом на свободу слова в Росії, - HRW

Закон про "іноземних агентів" є наступом на свободу слова в Росії, - HRW Фото: свобода слова (РБК-Україна)

Цей закон спеціально створений для того, щоб застосовувати його вибірково й у політичних цілях

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) вважає, що прийняття закону про "іноземних агентів" щодо закордонних ЗМІ у Росії є наступом на свободу слова. Про це заявив директор представництва організації в Європі та Центральній Азії Г'ю Вільямсон, повідомляє Deutsche Welle.

"Рішення уряду США вимагати від російського державного мовника RT зареєструватись у відповідності до закону про "іноземних агентів" у США (Foreign Agents Registration Act) дало Кремлю можливість вжити заходи у відповідь, що він і зробив, по повній влаштувавши атаку на свободу ЗМІ…Цей закон спеціально створений для того, щоб застосовувати його вибірково й у політичних цілях та заглушити голоси, які, на думку російської влади, не мають чути російські громадяни", - зазначив Вільямсон.

На його думку, ці зміни у російському законодавстві нашкодять роботі іноземних ЗМІ в Росії та обмежать права на доступ до інформації громадян РФ.

Нагадаємо, у середу, 15 листопада, Державна Дума Росії схвалила поправки, які дозволять визнавати закордонні ЗМІ іноземними агентами. Відомо, що повідомлення про можливість включення в список іноземних агентів у Росії отримали вже дев'ять ЗМІ, серед яких "Голос Америки", "Кавказ.Реалії", "Крим.Реалії", "Сибір.Реалії", телеканал "Теперішній час" та "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РВЄ/РС)".