ua en ru

"Закарпатгаз" повірив більше 16 тис. лічильників газу з початку року

"Закарпатгаз" повірив більше 16 тис. лічильників газу з початку року

36,4% лічильників визнані з різних причин непридатними для подальшого використання

З початку року ПАТ "Закарпатгаз" спільно з фахівцями ДП "Закарпаттястандартметрологія" повірив понад 16,3 тисячі приладів обліку природного газу. 5,9 тисячі з повірених лічильників, або ж 36,4%, визнані з різних причин непридатними для подальшого використання, а 260 вимірювальних приладів, тобто 1,5% - через втручання у їх роботу недобросовісних користувачів, повідомляє прес-служба компанії.

"Забезпечити достовірний облік ресурсу можна лише за допомогою справних лічильників. Варто зазначити, що станом на сьогодні понад 99,6 % споживачів Закарпатської області вже забезпечені індивідуальними приладами обліку природного газу - а це найвищий показник в Україні!", - пояснює головний метролог ПАТ "Закарпатгаз" Тарас Бойчин.

За 8 місяців поточного року газовиками виявлено 260 випадків втручання клієнтів у роботу лічильників. З них, у 184 випадках зафіксовано факти умисного пошкодження споживачами пломби відлікового механізму, випадки їх підробки та заміни. Ще у 76 випадках було виявлено застосування магнітного поля на вимірювальний механізм приладів та інші дії, які впливають на точність обліку.

"Втручання у роботу вимірювальних приладів є не тільки незаконними, але й небезпечними. Окрім того, споживачі мають усвідомлювати: їх незаконні дії неодмінно будуть виявлені фахівцями, адже замаскувати втручання у роботу лічильника зараз вже неможливо, - констатує начальник відділу лабораторних вимірювань "Закарпатгазу" Юрій Василина. – Cтаючи на цю хибну стежку, багато хто не розуміє, що факт крадіжки буде розкрито, а за ним не забаряться й відповідальність та фінансові санкції".