ua en ru

Захоплення заручників в Одесі: злочинець вимагав приєднання області до РФ, - Аваков

Захоплення заручників в Одесі: злочинець вимагав приєднання області до РФ, - Аваков Фото: Арсен Аваков

Злочинця знешкодили переодягнені у журналістів спецназівці

Чоловік, що 20 травня захопив двох заручників в одеській аптеці, висував три вимоги, однією з яких було приєднання Одеської області до Росії. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков на своїй сторінці в Facebook.

За словами міністра, вчора о 14.30 в Одесі по вул. Пантелеймоноской, 25 до аптеки "Доброго Дня" зайшов чоловік і, погрожуючи пістолетом і вибуховим пристроєм, захопив у заручники двох працівниць аптеки.

"На місце подій прибули чергові наряди міліції та оперативна група на чолі з начальником кримінальної міліції області полковником Головіним. Оцінивши загрозу, і можливі наслідки, полковник прийняв рішення на оточення периметра події та евакуацію людей. Був введений план "Грім" і на місце прибув спецназ міліції. Головін, погодивши план з прибулим на місце генералом Іваном Катеренчуком, приступив до переговорів з терористом. Йому вдалося умовити останнього - відпустити дівчат-заручниць взамін на себе", - повідомив Аваков.

Глава МВС уточнив, що в 15:20 було проведено обмін співробітників аптеки на полковника міліції Головіна.

"По ходу переговорів, терорист (як пізніше з'ясувалося - житель Одеси Тихомиров Б. Б. 1965 р.), висунув наступні вимоги: 1. Вилікувати його хвору матір. 2. Викликати для інтерв'ю журналістів центральних телеканалів. 3. Змінити конституційний лад в Україні і приєднати Одеську область до Росії. В разі невиконання його умов, він обіцяв привести в дію саморобний вибуховий пристрій - вбити себе і заручників", - повідомив Аваков.

В результаті начальником міліції області генералом Катеренчуком була розроблена і проведена оперативна комбінація.

"Два спецназівці були переодягнені і перетворені в "журналістів" центральних каналів. Увійшли в приміщення. І на п'ятій хвилині інтерв'ю, вибравши момент, вибили підривник з рук терориста, разом з полковником Головіним скрутили і роззброїли його", - зазначив міністр.

За його словами, в 16.05 операція була завершена без жертв та потерпілих, а у 16:07 оперативний план "Грім" був скасований.

МОЛОДЦЫ. ВЧЕРА В ОДЕССЕ.Я подумал, что эту вчерашнюю историю стоит рассказать без купюр и обобщений – в полном объем...

Posted by Арсен Аваков on 20 Май 2015 г.

Нагадаємо, за даним фактом міліцією розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 147 (захоплення заручників).