ua en ru

Захтєй просить МЗС визнати його політв'язнем, - адвокат

Захтєй просить МЗС визнати його політв'язнем, - адвокат Фото: Ілля Новіков

У російському СІЗО Захтєя вмовляють обмовити себе і Панова

"Український диверсант" Андрій Захтєй просить Міністерство закордонних справ України визнати його політв'язнем. Про це в інтерв'ю Styler РБК-Україна заявив його адвокат Ілля Новіков.

"Так, я ось зараз став захищати інтереси Захтєя. Справа в тому, що я сьогодні (9 лютого - ред.) привіз в МЗС України заяву Захтєя з проханням вважати його політв'язнем. Це серйозний крок. Тому що на нього сильно тиснуть в російському СІЗО", - зазначив захисник.

Новіков наголосив, що Захтєя вмовляють обмовити себе.

"Захтея переконують, що він повинен допомогти посадити Панова, розповісти вигадану історію про те, що були ці диверсанти, що ними командували з Києва. І тоді йому дадуть маленький термін - п'ять років. Ціна цим обіцянкам зрозуміла. Захтєй це добре зрозумів і запевнив, що не буде себе обмовляти, і буде триматися принципово", - пояснив адвокат.

За його словами, зараз Захтєй і Євген Панов залежать один від одного.

"Ці дві людини (Захтєй і Панов, - ред.) спочатку сприймалися по-різному. Панов сприймався як герой, а Захтєй - як випадкова людина, або мало не як зрадник. Треба розуміти, що ці двоє зараз сидять в одному човні. У них різна біографія, але зараз вони один від одного залежать. І підтримувати одного, а другого не підтримувати - це неправильний шлях", - підкреслив Новіков.

Нагадаємо, спроби так званих "українських диверсантів" прорватися на територію півострова, під час запобігання яких загинули російські військовослужбовець і прикордонник, відбулися, за повідомленням ФСБ, в ніч на 7 і 8 серпня. ФСБ повідомила про затримання у справі кількох осіб. Першим серед затриманих стало відомо ім'я Євгена Панова.

У серпні 2016 року в Криму колишнього бійця АТО Панова затримали за звинуваченням у підготовці диверсій на півострові.

Панов і Захтєй будуть знаходиться під арештом до 7 березня 2017 року.