ua en ru

Заборгованість виплат за лікарняними - наслідок неправильних реформ і корупції, - Н.Королевська

Криза заборгованості з виплатою за листками непрацездатності є наслідком відсутності чіткої дорожньої карти реформ і корупції, - вважає голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська.

«Справа в тому, - зазначає народний депутат, - що введення єдиного соціального внеску призвело до скасування колишнього порядку нарахування виплат за лікарняним, у той час як новий порядок, хоча і був прийнятий, але в силу не вступив. Як відомо, за новим законодавством, роботодавці перераховують всі кошти в складі єдиного внеску до Фонду соціального страхування в повному обсязі. Роботодавець самостійно оплачує перші п'ять днів тимчасової непрацездатності, а з шостого дня виплати здійснюються за рахунок коштів Фонду соцстраху, що надходять на спеціальний рахунок роботодавця. Проте у Фонді відмовляються оплачувати лікарняні тим, у кого немає свідоцтва про обов'язкове страхування, а самі роботодавці оплачувати лікарняні не мають права».

«Це черговий приклад того, що реформи здійснюються ривками, без синхронності в діях. Зміни вносяться не цілісно, а частинами. Це ускладнює і гальмує роботу всієї системи», - стверджує Н.Королевська.

«З іншого боку, - пояснює глава парламентського комітету, - заборгованість сформувалася вже на 1 січня 2011 р., тобто до вступу в силу єдиного соціального внеску. Це означає, що законодавчі зміни лише погіршили ситуацію, проте не стали її причиною». Народний депутат вважає, що робота Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вимагає ретельної перевірки на предмет використання коштів.

Н.Королевська переконана, що будь-які законодавчі зміни, пов'язані з порядком адміністрування соціальних платежів, повинні проходити свого роду стрес-тести. Необхідна попередня оцінка того, як ці зміни будуть працювати в умовах не тільки чинного законодавства, а й існуючих підзаконних актів. «Прийняття закону, спрямованого на полегшення соціальних відрахувань не може призводити до паралічу системи. Це свідчення непрофесіоналізму та відсутності прогнозу роботи нового механізму єдиного соціального внеску», - стверджує депутат.

«Причому тут люди? Якщо уряд не може розібратися у своїй паперовій тяганині, якщо не може створити прозору, ясну систему взаємодії держави і людей, і надання послуг у цій сфері, то таких змін, які погіршують соціальні гарантії людей не потрібно. Краще залишити все в тому вигляді, в якому воно працювало і люди хоча б знали, що вони точно будуть отримувати гроші за лікарняний», - підкреслила Н.Королевська.

Критичною помилкою уряду Н.Королевська вважає відсутність механізму забезпечення громадян свідоцтвами соцстраху. «Отримання цих документів не повинно стає проблемою для людей, не повинна перетворюватися на Клондайк для чиновників, які отримали можливість нажитися на оперативній видачі цих свідоцтв. Цей процес повинен був бути прорахований заздалегідь, щоб нові правила набирали чинності м'яко і безболісно для людей», - вважає вона.

На її думку, уряд знову створює проблему і намагається латати створені собою ж фінансові дірки за рахунок людей. Н.Королевська попереджає, що слідом за дефіцитом Пенсійного фонду проблеми з Фондом соцстраху можуть стати системною проблемою, що кидає виклик функціонуванню всієї системі соціальних платежів.

«Сьогодні можна стверджувати - блок уряду, що відповідає за соціальну політику, отримав незадовільну оцінку за свою діяльність», - підкреслила народний депутат.