ua en ru

Затримки з постачанням комплектуючих для ХТЗ пов'язані з оформленням митних документів, - Міндоходів

Затримки з поставками комплектуючих для Харківського тракторного заводу (ХТЗ) пов'язані з необхідністю оформлення додаткових митних документів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства доходів і зборів (Міндоходів).

У повідомленні Міндоходів говориться, що оформлення імпортних товарів митними деклараціями підприємства призупинено до надання додаткових документів для підтвердження заявленої митної вартості.

Міндоходів готове оперативно провести всі митні процедури у відношенні ввезених ХТЗ товарів за умови виконання всіх законних вимог працівників Харківської митниці Міндоходів.

Зокрема, повідомляється, що для оформлення імпортних товарів з 9 по 17 жовтня 2013 р. в Харківську митницю Міндоходів надійшло 9 декларацій від ХТЗ. Згідно наданих декларацій, митному оформленню підлягали запчастини та комплектуючі до тракторів, двигуни, емалі і розчинники. Країнами походження зазначеного товару вказувалися Росія (65%), Китай (30%) та Італія (5%).

У той же час, ціна на комплектуючі деталі, заявлена ХТЗ, істотно відрізнялася від ціни, за якою ідентичні деталі ввозилися в Україну на адреси інших осіб, непов'язаних з постачальниками. Враховуючи це, харківськими митниками Міндоходів згідно ст. 53 МК України, підприємству було запропоновано подати додаткові документи в підтвердження заявленої митної вартості.
У відповідності з положеннями ТК декларант має право надати такі документи протягом 10 календарних днів.

Якщо ХТЗ протягом зазначеного часу представить документи, які підтвердять відповідно до ТК відсутності впливу взаємозв'язку продавця та покупця товарів на їх ціну, митне оформлення товарів буде здійснено за заявленою ХТЗ митної вартості. На сьогодні жодного підтверджуючого документа підприємством не було представлено.

В той же час виникли і певні питання щодо класифікації товарів, які ввезені в жовтні 2013 р. на адресу ХТЗ, а правильність визначення коду товарів безпосередньо впливає на сплату митних платежів. Так, згідно з МК, емалі і розчинники були направлені в митну лабораторію для вивчення їх фізико-хімічного складу, який впливає на класифікацію товарів і сплату митних платежів. Крім того, надана декларантом до митного оформлення технічна документація частин двигунів не дозволяє достовірно класифікувати дані товари.