ua en ru

Закуплені урядом Ю.Тимошенко "швидкі допомоги" ще не розмитнили, - ГПУ

Начальник Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України (ГПУ) Олександр Каліфіцкий заявляє про те, що лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко особисто лобіювала закупівлю 1000 автомобілів Opel Combo, попри спротив членів уряду. Про це він заявив в ході брифінгу журналістам, передає кореспондент РБК-Україна.
За його словами, Ю.Тимошенко заявила , що екс-міністр промислової політики Володимир Новицький виступав проти таких закупівель, запропонувавши налагодити виробництво таких "швидких допомог" в України. Крім того, проти виступило Міністерство юстиції, оскільки вбачало юридичні порушення в процесі закупівлі даних автомобілів та тодішній керівник Міністерства охорони здоров'я, оскільки дані автомобілі не пристосовані для використання у якості "швидких допомог".
Однак, "за наполяганням Ю.Тимошенко було прийнято рішення про виділення коштів під державні гаранті компанії "Укрмедпостач" для закупівлі цих автомобілів у австрійської фірми Vamed", - сказав О.Каліфіцкий.
Також він заявив, що дані автомобілі не можуть перевозити хворих, оскільки не відповідають вимогам Держстандарту для "швидких допомог". Зокрема, в них не можна розмістити ноші для хворого, оскільки не вистачає довжини автомобіля.
Крім того, він заявив, що до сьогоднішнього дня за закуплені автомобілі не внесені кошти за їх розмитнення у сумі 46 млн грн, оскільки за особистим розпорядженням Ю.Тимошенко внесення таких платежів було відтерміноване на рік (до 31 грудня 2010 року), однак до сьогоднішнього дня кошти ще не надійшли.
Окрім того, О.Каліфіцкий додав, що дані автомобілі розсилалися по регіонам не у відповідності за запитом Міністерства охорони здоров'я, а з особистих міркувань Ю.Тимошенко.
"Зокрема у Тернопільській області потреба складала 26 автомобілів, а було надіслано 45. А в Донецькій області 100 автомобілів, а отримали лише три", - сказал О.Каліфіцкий.
"Автомобілі розподілялися за електоральним принципом напередодні президентських виборів", - зробив висновок О.Каліфіцкий.