ua en ru

За організацію та проведення незаконних виборів в Криму будуть розпочаті кримінальні провадження, - ГПУ

Стосовно осіб, які організовуватимуть незаконні вибори на території Автономної Республіки Крим, заплановані на 14 вересня 2014 р., будуть розпочаті кримінальні провадження.

Стосовно осіб, які організовуватимуть незаконні вибори на території Автономної Республіки Крим, заплановані на 14 вересня 2014 р., будуть розпочаті кримінальні провадження. Про це йдеться в заяві Генеральної прокуратури України, яку поширила прес-служба ГПУ.

"На 14 вересня 2014 р. на тимчасово окупованій території України, відповідно до законодавства Російської Федерації, заплановано проведення виборів до так званих законодавчих органів Криму та міста Севастополя, а також муніципальних виборів. Відповідно до п.п. 28, 30 ч. 1 ст. 85 Конституції України призначення позачергових виборів до Верховної Ради АР Крим віднесено до повноважень Верховної Ради України, якою не приймалося жодних актів щодо призначення таких виборів на території АР Крим на 14 вересня 2014 р.", - йдеться у заяві.

ГПУ зазначає, що згідно із законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (ст. 1, ч. 2, 3 ст. 9), тимчасово окупована територія України є невід'ємною частиною України, на яку поширюється дія Конституції та законів України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом, а будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами або особами, є недійсним і не створює правових наслідків.

"Проведення виборів на тимчасово окупованій території України з метою формування незаконних органів влади фактично є захопленням державної влади. За такі дії ст. 109 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років", - йдеться в заяві ГПУ.

У зв'язку із цим Генеральна прокуратура України заявляє, що стосовно осіб, які організовуватимуть незаконні вибори в Криму, будуть розпочаті кримінальні провадження та вживатимуться заходи щодо їх розшуку і притягнення до кримінальної відповідальності.