ua en ru

Кількість забруднень на Бортницькій станції аерації за 5-8 років істотно збільшилася, - керівництво БСА

Останнім часом кількість забруднень на Бортницькій станції аерації (БСА) істотно збільшилася. Про це в ході екскурсії по БСА повідомив інженер відділу головного департаменту експлуатації каналізаційного господарства Ігор Березань, передає кореспондент РБК-Україна.
"Останнім часом у нас на станції, особливо останні 5-8 років, спостерігається різке збільшення кількості забруднень... 5-8 років тому азот амонійний був близько 20 мг на літр, зараз досягає 35 мг на літр, фосфат амонійний 8 років тому становив 8 мг на літр, зараз досягає 30 мг на літр", - розповів Березань.
Він зазначив, що перша причина збільшення кількості забруднень полягає у зменшенні кількості стічних вод, що надходять на станцію, але при цьому зберігають концентрацію забруднення.
"5 років тому у нас приплив (стічних вод) був 1 млн 200 куб.м., зараз він не більше 800 тис. куб.м., але кількість збільшення забруднених стічних вод прямо пропорційна зворотному збільшенню кількості забруднень у воді", - підкреслив Березань.
За його словами, з кожним роком ця ситуація погіршується. Проблема, зазначив Березань, полягає в тому, що будь-які споруди очищення розраховані не на обсяг пропущених стічних вод, а на зняття забруднень, що знаходяться у воді. Тому споруди, які знаходяться на станції, були розраховані на одні показники очистки, а зараз необхідно очищати стічні води незалежно від того, яка ефективність зняття забруднень на цих спорудах.
Також серйозною проблемою Березань називає забруднення води фосфатами, яке виникає внаслідок застосування в побуті миючих засобів. "Проблема в тому, що у нас в країні немає законодавства, що забороняє речовини, що містять фосфат, тому всі миючі засоби, як наслідок, у нас містять фосфати, і тому навантаження на ці споруди дуже високе", - сказав інженер БСА.
Для ліквідації існуючих проблем, за словами Березаня, необхідна реконструкція БСА, і в тому числі впровадження технологій, що дозволяють очищення води від фосфатів. Також необхідно на законодавчому рівні заборонити миючі засоби, що містять фосфати, як це зроблено у всіх країнах світу, зокрема в Росії.
Нагадаємо, сьогодні, 7 жовтня, директор БСА Володимир Бражник повідомив, що на реконструкцію БСА необхідно затратити близько 500 млн євро.
Вчора, 6 жовтня, Київрада прийняла рішення про внесення змін до бюджету на 2011 р., за яким передбачено виділення близько 19 млн грн на реконструкцію БСА.