ua en ru

З.Митник: На обслуговуванні системи охорони здоров’я знаходиться 58 млн жителів України

На обслуговуванні системи охорони здоров'я, за статистикою Міністерства економіки, знаходиться 58 млн жителів України, в той час як кількість населення України наразі не перевищує 45 млн осіб. Про це в інтерв'ю для "Дзеркала тижня" заявив міністр охорони здоров'я України Зіновій Митник, підкресливши, що виділені цього року на потреби охороні здоров'я 42 млрд грн використовуються неефективно.
"Біда в тому, що замість єдиного медичного простору існує дуже розгалужена система відомчої медицини. Чому це зле? Гроші, які виділяються на охорону здоров'я, насправді дуже розпорошені по різних відомствах. Скажімо, нині, за статистикою, зауважте, не МОЗ, а Міністерства економіки, на обслуговуванні системи охорони здоров'я налічується 58 млн населення", - наголосив міністр.
Такі показники пояснюються тим, що окремі категорії пацієнтів мають подвійне або й потрійне фінансування: і за місцем проживання, і у відомстві, в якому працюють. "А якщо врахувати ті мільйони громадян, на яких виділяються так звані "подушні" гроші, а насправді вони живуть і працюють за кордоном, то картина стає ще парадоксальнішою", - підкреслив З.Митник.
Тому, на думку міністра, першим кроком на шляху реформування має стати приведення до спільного знаменника фінансування медицини як галузі й раціональне використовування наявних коштів.
"Ми зараз маємо готовий проект закону про внесення змін до основ законодавства про охорону здоров'я, зокрема до закону про лікувальний заклад. У тих доповненнях саме і йдеться про зміни у фінансуванні лікувальних закладів. Ми мусимо підготувати законодавчу базу, без цього неможливо щось змінювати", - заявив З.Митник.
Міністр також пообіцяв підвищити соціальний статус медичного працівника як за допомогою підвищення зарплатні, так і створенням нормальних умов для роботи.
"Виділено кошти на планове підвищення зарплатні медикам, збільшено фінансування на реалізацію загальнодержавних програм, а також на завершення об'єктів, котрі, маючи готовність до 95% , чотири-п'ять років стоять незавершеними. Час уже їх вводити в експлуатацію. До кінця нинішнього року в республіканській дитячій лікарні "Охматдит" буде завершено другу чергу Центру дитячої хірургії, який очолює І.Ємець, а також центр ПЕТ-технологій (позитронно-емісійної томографії) і радіохірургії у київському онкоцентрі на Верховинній", - поділився планами міністерства З.Митник.
Крім того, за його словами, найближчим часом буде добудовано Черкаську обласну дитячу лікарню і Бердичівський перинатальний центр у Житомирській обл.