ua en ru

Південний Судан готовий звернутися до Міжнародного суду для визначення приналежності прикордонних нафтових районів

Південний Судан не виключає повторного звернення до Міжнародного суду в Гаазі для врегулювання статусу нафтоносного району Аб'єй, заявив на прес-конференції особистий представник Президента Південного Судану, міністр інвестицій генерал-полковник Ояй Денг Аджак. Про це повідомляє РБК "Якщо не знайдемо справедливого, демократичного рішення щодо демаркації межі, ми будемо вимушені звернутися до Міжнародного суду в Гаазі", - сказав О.Аджак.

"Проблема полягає в тому, що багато положень всеохоплюючої мирної угоди, яка поклала кінець громадянській війні, так і не було виконано. Зокрема це і питання про демаркацію межі, частиною якого є проблема Аб'єя", - додав представник Президента Південного Судану.

На володіння районом Аб'єй претендують обидві частини країни, що розділилася. Міжнародний арбітражний суд в липні 2009 р. ухвалив компромісне рішення, згідно з яким частина території відходжувала Півночі, частина Півдню. Проте остаточно вирішити статус Аб'єя передбачалося в ході референдуму, який так і не був проведений. Як відзначив Д.Аджак, Президент Судану Омар аль-Башир вирішення суду не визнає.
Нагадаємо, на референдумі 9 січня 2011 р. жителі Південного Судану проголосували за вихід зі складу країни. Проголошення незалежності відбудеться 9 липня 2011 р. В даний час йде робота по формуванню нормативної бази нової держави. Референдум був проведений відповідно до домовленостей, що завершили другу громадянську війну між Північчю і Півднем країни, що продовжувалася з 1983 р. по 2005 р.