ua en ru

Південноамериканські країни піднімуть ввізні мита на деякі товари з метою захисту від рецесії

Країни південноамериканського торгового блоку "Меркосур" - Аргентина, Бразилія, Уругвай і Парагвай - піднімуть ввізні мита на низку товарів з метою захисту регіону від економічного спаду, передає Reuters.
Угода, досягнута між членами блоку, дозволить кожній країні-учасниці підвищити мита на 100 конкретних товарів, щоб стримати наплив дешевого експорту в регіон. Згідно з правилам Світової організації торгівлі (СОТ), максимальне підвищення мита може скласти 35%. Винятковий захід діятиме протягом року і може бути відновлений після цього залежно від стану світової економіки.
Захід був запропонований урядами Бразилії і Аргентини, провідних країн блоку. Влада обох країн має намір проводити подібну протекціоністську політику, щоб забезпечити внутрішній ринок від напливу дешевих імпортних товарів, здатного підірвати торговий баланс. Зокрема, мова йде про товари з Китаю, проте, як підкреслила міністр зовнішньої торгівлі Бразилії Тетяна Празерас, захід не спрямований проти якої-небудь конкретної країни або регіону.
Країни "Меркосур" є великими світовими постачальниками товарів і імпортерами готової продукції. Зараз ввізні мита в країни блоку складають 14%.