ua en ru

Південна Корея вивчає можливість ослаблення санкцій проти КНДР

Південна Корея вивчає можливість ослаблення санкцій проти КНДР Фото: Кан Ген Хва (flickr.comU.S. Department of State)

Сеула ввела санкції проти КНДР через потоплення південнокорейського корвета "Чхонан" у березні 2010-го

Південна Корея вивчає можливість послабити санкції, прийняті нею у травні 2010 року проти КНДР. Про це заявила міністр закордонних справ Південної Кореї Кан Ген Хва, виступаючи в Національному зборах, повідомляє РБК-Україна, посилаючись на DW.

Як повідомляє видання, подібний крок не повинен торкнутися штрафних заходів щодо Пхеньяна, введені Радою Безпеки ООН. Міністр не назвала передбачуваний графік рішень з цього питання.

Як відомо, Сеула ввела санкції проти КНДР через потоплення південнокорейського корвета "Чхонан" у березні 2010-го. Південна Корея звинуватила Пхеньян у торпедній атаці на корабель і заборонила північнокорейським торговельним суднам проходити через південнокорейські води. Південна Корея прийняла заходи щодо Пхеньяну незалежно від санкцій, введених РБ ООН проти КНДР за її ядерну програму.

Нагадаємо, напередодні пройшов двосторонній саміт президента Південної Кореї Мун Чже Іна і лідера КНДР Кім Чен Ина в Пхеньяні.

У ході саміту КНДР пообіцяла закрити низку ядерних об'єктів, майданчиків для випробування і допустити міжнародних інспекторів. За словами Муна, лідер КНДР "погодився на закриття випробувального полігону для ракетних двигунів Тончхан-ри і пускової шахти для ракет" і, що важливо, що це буде зроблено в присутності експертів з інших країн, які могли б перевірити, що об'єкти вже не в робочому стані.

Також сторони домовилися розморозити переговори про денуклеаризацію Корейського півострова.