ua en ru

Ющенко готовий при необхідності надати ГПУ біоматеріал на проведення третього експертизи по отруєнню його діоксином

Екс-Президент України Віктор Ющенко готовий надати Генпрокуратурі біоматеріал на проведення третьої експертизи по отруєнню його діоксином, у разі якщо ГПУ пояснить її необхідність. Про це він заявив після засідання політради партії "Наша Україна", передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо вони будуть робити так, як вони в 2004 р. робили (експертизу), то у мене є серйозні сумніви щодо цієї маніпуляції. Я хочу чітко зрозуміти, чому виникла необхідність третьої експертизи, коли вже сім років прокуратура займалася слідством на базі... першої та другої експертиз відповідно. Що сталося? Процедура порушена?", - заявив Ющенко.

Він зазначив, що в разі допущення порушень процедури, за це повинен понести відповідальність винний і стосовно нього має бути порушена кримінальна справа. Якщо ж було виявлено, що якась лабораторія провела непрофесійний аналіз і її висновки виявилися дилетантськими, про це також повинно бути повідомлено.

Ющенко також підкреслив, що у вимозі ГПУ про проведення третьої експертизи повинна бути якась логіка, оскільки з моменту отруєння минуло вже сім років, а результати досі не визнані дійсними.

На питання про те, чи готовий Ющенко надати біоматеріал, у випадку, якщо він побачить логіку в дії ГПУ, він зазначив: "Так", - додавши, що "Генпрокуратура має дати пояснення не тільки йому, але і суспільству".

Нагадаємо, раніше перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявляв, що Генеральна прокуратура України може примусово взяти зразки крові у колишнього Президента України Віктора Ющенка в рамках кримінальної справи про його отруєння.

Читайте також: ГПУ може закрити справу щодо отруєння Ющенка