ua en ru

Юрій Мірошниченко: судова реформа має бути виваженою і комплексною

Судова реформа має бути виваженою і комплексною. Про це заявив народний депутат України Юрій Мірошниченко, коментуючи інформацію Конституційного суду про розгляд, починаючи з 18 січня, змін до Конституції в частині правосуддя, передає прес-служба партії "Опозиційний блок".

"Судову реформу треба робити максимально продумано, зважено, комплексно і, головне, на довгострокову перспективу. Коли ми побачимо новий законопроект про судоустрій і статус суддів, у суспільстві та експертному середовищі відбудеться широке обговорення і дискусія по цій важливій реформі, можна буде виносити це питання на розгляд парламенту", - заявив Юрій Мірошниченко.

На думку народного депутата, не можна приймати таку важливу реформу в поспіху, без розуміння того, яким буде новий Основний закон і базове законодавство у сфері правосуддя.

"Судова реформа дійсно потрібна, як необхідні і реформа системи влади, і децентралізація. У Конституції більшість розділів потрібно вдосконалювати, а це означає, що потрібно приймати, по суті, нову Конституцію. Якщо ж взяти окремо судову реформу, може виявитися, що вона не буде узгоджуватися з духом і буквою майбутнього Основного закону, і доведеться знову робити судову реформу, тому такі точкові зміни Конституції несуть в собі серйозні ризики", - вважає політик.

Депутат нагадав, що до цьогорічного проекту судової реформи висловила зауваження Венеціанська комісія. "В запропонований проект внесли деякі зміни, але суть залишається незмінною: він може розбалансувати судову систему і посилити вплив на неї центральної влади. Тому така реформа зовсім не наближає Україну до європейських стандартів", - підкреслив Юрій Мірошниченко.

"Опозиційний блок" вважає, що, незалежно від вердикту Конституційного суду, ця судова реформа не може бути поспішно прийнята у запропонованому вигляді.

"Коли Україна чітко визначиться, на рівні нової редакції Конституції, з тим, які повноваження повинні бути у президента, парламенту та уряду, питання судової реформи можна буде вирішувати комплексно і на тривалу перспективу. А поки що, на мою думку, суспільство чекає від Конституційного суду, в першу чергу, рішення щодо конституційності закону про люстрацію. Скоро рік як подане подання, по цьому явно неконституційному закону, але судді, на жаль, досі не можуть винести рішення", - резюмував народний депутат.