ua en ru

Юрій Луценко провів прес-конференцію: реформи в ГПУ

Юрій Луценко провів прес-конференцію: реформи в ГПУ Фото: Юрій Луценко провів прес-конференцію

Сьогодні новий генпрокурор України розповів про кадрові реформи в Генпрокуратурі і про перспективи розвитку відомства

Сьогодні пройшла прес-конференція генерального прокурора України Юрія Луценка щодо реформ в ГПУ. Він розповів про кадрові зміни в прокуратурі, хто підлягає люстрації і про те, які реформи пройдуть під його керівництвом. Дивитися онлайн прес-конференцію Юрія Луценка можна у нас на порталі.

План Луценка

На початку прес-конференції Юрій Луценко заявив журналістам про те, що розробив план, згідно з яким і пройдуть реформи в Генпрокуратурі.

Юрій Луценко також підкреслив, що за цей час зробить з Генпрокуратури європейську інституцію, в якій буде відсутня функція слідства.

"Я хочу презентувати перед вами план Луценко. Я справді прийшов у прокуратуру на півтора року, це також пов'язано і з моїми особистими планами", - розповів генпрокурор.

Кадрові рішення в Генпрокуратурі

В ході прес-конференції Юрій Луценко зазначив, що заміщати вакантні місця будуть професіонали, відібрані на конкурсній основі.

"Кожна вакансія буде заповнюватися професійними людьми, які пройдуть тести... знизу я хочу наповнити прокуратуру юристами, які не працювали в прокуратурі", - сказав Луценко

Кого люструє Юрій Луценко

Так само в своїй прес-конференції Юрій Луценко заявив, що в його відомстві підлягають люстрації 6 співробітників.

"Другий основний пріоритет це очищення системи. Я помилився щодо 400 звільнень. До мого призначення було звільнено 205 прокурорсько-слідчого складу. Зараз підлягає люстрації 6 працівників, серед яких головний бухгалтер гпу", - повідомив Луценко.

Перший заступник генпрокурора

В ході брифінгу, Юрій Луценко також назвав ім'я свого заступника - Дмитро Сторожук. Як сказав генпрокурор, на Сторожука покладено нагляд у кримінальних провадженнях за додержанням законів органами Служби безпеки України, Державної фіскальної служби, Державної митної служби та Національної поліції.

Керівник управління внутрішньої безпеки Генпрокуратури

Юрій Луценко в ході прес-конференції оголосив, що Петро Шкутяк призначений керівником робочої групи управління внутрішньої безпеки Генеральної прокуратури України.

"Курирувати внутрішню безпеку буде Петро Шкутяк, який буде займатися перевіркою доброчесності прокурорів... Ця велика чистка буде проходить під керівництвом молодої людини, людини, який пройшов фронт", - повідомив Луценко

"Для другого етапу чищення, для виявлення і тих, хто берт хабара, для виявлення тих, хто відкриває і закриває справи за винагороди буде створена генеральна інспекція", - повідомив Луценко.

Так само, Юрій Луценко оголосив про те, що конкурсну комісію по набору працівників в генеральну інспекцію, яка буде прямо підкорятися генпрокурора, очолить Богдан Витвицький.

Генпрокуратура зосередиться на офшорах

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що робота його відомства зверне особливу увагу на офшорні бізнес-активи в офшорних зонах.

"Прокуратура зосередиться на присутності бізнес-активів в офшорних зонах", - наголосив Луценко.

Звільнення Севрука з ГПУ

"Пан Говда, пан Севрук, я попросив їх написати заяви про звільнення, з повагою ставлюся до кожного з них... Де будуть господа Заліско, Говда та Севрук (заступники глави ГПУ Роман Говда, Олег Заліско, - ред.) - це їх справа... але тим не менш на даний момент вони отримали моє прохання", - сказав Луценко на прес-конференції, в ході якої заявив про прохання до Севруку звільнитися.

Справа Гонгадзе

Генеральний прокурор України повідомив, що бере в свої руки справу про вбивство Гонгадзе і доповість про результат розгляду з замовниками в найближчі півроку.

"Вважаю, що маю досягнення в цій справі. Нагадаю, що з мого кабінету (під час займаної посади міністра МВС - ред.) в руки Жебрицкого були передані 4 тих, хто причетні до вбивства Гонгадзе. На посаді генерального прокурора я я вимагатиму інформацію за показаннями (свідченнями Пукача - ред.)", - додав генпрокурор і пообіцяв доповісти по справі Гонгадзе протягом місяця.

Справа Касько

Юрій Луценко прокоментував розгляд у справі колишнього заступника ГПУ, заявивши, що його необхідно направити в Національне антикорупційне бюро.

"Щодо Касько моя позиція не змінилася. Якщо у прокуратури є питання до своєму співробітникові, це справа має бути направлена до НАБ", - сказав Луценко.

Чиї справи передадуть у НАБУ

Юрій Луценко планує передати в Національне антикорупційне бюро кримінальні провадження проти колишнього першого заступника генерального прокурора Ріната Кузьміна, колишнього слідчого Сергія Войченка та судді Печерського районного суду Києва Сергія Вовка. Про це він заявив в ході брифінгу.

Державна зрада

Як повідомляє генеральний прокурор України Юрій Луценко, 727 посадовим особам інкримінується стаття 111 Кримінального Кодексу України - державна зрада.

Щодо 727 осіб в "Голосі України" буде надрукована порядок", - повідомив Луценко.

Співробітники ГПУ "зливають" інформацію

Так, Юрій Луценко висловив підозри про те, що співробітники ГПУ передають інформацію підозрюваним про хід їх справи.

"У нас є кілька кримінальних проваджень про те, що працівники Генпрокуратури, наприклад, остання інформація, що по системі Viber передають підозрюваним весь план слідчих дій", - сказав Луценко.

Справа Іванющенко

Завершив Юрій Луценко свою прес-конференцію повідомлення про те, що розгляне справу колишнього народного депутата Іванющенка. "Мене цікавить справа Іванющенко. Всі епізоди по пану Іванющенку передані в департамент спеціальних розслідувань Горбатюка", - сказав він.

На цьому онлайн-трансляція прес-конференції Юрія Луценка закінчилася, а подивитися запис брифінгу онлайн можна на нашому сайті.