ua en ru

Юрист розповіла про групу аферистів по створенню ОСББ в Дарницькому районі Києва

Юрист розповіла про групу аферистів по створенню ОСББ в Дарницькому районі Києва

На київських Позняках є банда аферистів, які обманним шляхом створюють ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку), підробляючи підписи мешканців. Про це розповіла юрист ТОВ "Юридична фірма "Прокопенко, Чуйко та партнери" Христина Білічак.

"На сьогоднішній день найбільш схильним районом, де орудує організоване угруповання по створенню ОСББ, це київські Позняки і весь Дарницький район Києва. Причина - нова забудова, яка не потребує капіталовкладень, але при цьому дозволяє аферистам отримувати комунальні платежі на свої рахунки, тим самим отримуючи незаконний прибуток і повністю контролюючи цілі райони новобудов. У свою чергу, контролюючі органи не мають впливу на розмір комунальних платежів, так як вони формуються "керівництвом ОСББ", тому шахраї закладають більший тариф. І тільки у суді можна оскаржити", - поділилася коментарем Білічак.


На думку юриста, схема зловмисників досить проста: вони або купують квартири у новобудовах і, потім видаючи себе за професіоналів в управлінні спільним майном, підбивають мешканців створювати ОСББ, чи просто підробляють частину підписів мешканців і створюють фіктивні управляючі компанії.

"Тільки в нашій компанії знаходяться 2 такі справи, де мешканці стали потерпілими від дій шахраїв. Порушено кримінальні справи. Частина справ знаходиться на розгляді прокуратури", - розповіла Білічак.

"Нові "керуючі багатоквартирним будинком", часто намагаються взяти кредит під ОСББ, а потім зникають. При цьому прокуратура навіть не може пред'явити їм звинувачення, так як недосконале законодавство про ОСББ дозволяє їм ухилитися від відповідальності", - додала юрист.

Нагадаємо, за рішенням уряду, з 1 липня 2016 замінять ЖЕКи замінять на товариства співвласників багатоквартирних будинків.